Image
 
Image

Požuda, maženje… Ovo su faze s*ksualnog života svih parova



Ljudi se s godinama menjaju, a s njima i svi odnosi koje stvaraju. Slično važi i za seksualni život koji u braku ili dugoj vezi u proseku prolazi kroz osam različitih faza.

Početni zanos i požudu teško je održati živom, ali moguće je ako se u to ulaže puno truda, istakla je Trejsi Koks, britanski stručnjak za veze.

1. Faza: Opsednutost i požuda
Prvu fazu prate euforija i opijenost partnera jednog drugim. Mozak u to vreme ponesen zaljubljenošću ispušta velike količine hormona sreće, serotonina i dopamina što telu daje eksploziju energije. Parovi tu energiju najčešće koriste za valjanje među čaršafima. Seks je tada čest, a partneri su nezasitni i što više vremena provode u krevetu.

2. Faza: Maženje
Nakon početne faze stalnog seksa, požuda se polako smanjuje i nastupa faza maženja. Tada je važniji osećaj sigurnosti od brzog seksa na zadnjem sedištu auta. U to vreme, kada nestane zanos, vidi se kakav će seksualni život par imati.

3. Faza: Igre moći
U ovoj fazi se odvijaju borbe za moć, odnosno odlučuje se ko je šef u vezi. Svađe mogu da budu intenzivne i oštre, a seks se koristi kao oružje. Partneri se seksom koriste kako bi nešto postigli ili ga čak uskraćuju u želji da ostvare svoje ciljeve.

4. Faza:"Koketiranje" s drugima
Parovi polako shvataju da nije moguće biti jedno drugom sve. Tada počinju da traže ispunjenje svojih potreba koje partner ne može da zadovolji van doma. To mogu da budu hobiji, različite aktivnosti… Retko partneri to žele u isto vreme, pa se uvek neko nađe povređen. Takvo ponašanje se odražava i na seksualni život pa parovi sve više uočavaju međusobne različitosti. To je ujedno i prilika da isprobavaju nove stvari, a i malo ljubomore može da začini vruće igrice među čaršafima.

5. Faza: Haos zbog dece
U ovoj fazi partneri pokušavaju da se naviknu na nove uloge mame i tate, a u krevetu vlada suša. Neispavanost uzima danak što se uveliko odražava na seksualni život. Parovi koji snize očekivanja u prve dve godine detetovog života, najbolje preživljavaju, potvrdile su studije. A sve zahvaljujući tome što znaju da je to samo privremena faza.

6. Faza: Seks je postao rutina
Veza ili brak bez obzira na to da li imate decu ili ne, prelazi iz "zabavne" u "funkcionalnu". Zajedno ste izgradili tim koji odlično funkcioniše, ali partneri se u ovom trenu više povezuju sa sigurnošću nego s požudom. Seks je rutinski, a strast i kreativnost gotovo da su iščezli. Ovu fazu je najteže preživeti, a pojavljuje se negde u 11. godini veze ili braka. Toliko u zapadnom svetu u proseku traje brak pre nego što se raspadne.

7. Faza: Starite zajedno
U ovoj fazi se parovi najčešće suočavaju s odlaskom dece iz roditeljskog doma, ali im je to ujedno prilika da se posvete jedno drugom. Ne upražnjavaju seks tako često kao pre, ali je zato kvalitetniji. U to vreme parovi opet mogu da se usmere samo na sebe i svoj užitak.

8. Faza: Ponovo zaljubljeni
Parovi koji su uspeli da prežive sve faze često ponovo otkriju sve emocije koje su osećali na početku veze. Velik broj 70-godišnjaka priznaje da su jako zadovoljni svojim seksualnim životom koji u ovoj fazi odlikuju uživanje, povezivanje i nežnost.


Prijatelji sajta


Tags

POVEZANE VESTI