Image
 
Image

POČINJE EVROLIGA: Srbija posle devet godina ima dva predstavnika! Nema Rusa, šampionu sledi nagrada od 1,75 miliona evra!



Najjače klupsko košarkaško takmičenje Evroliga konačno počinje. Srbija će posle devet godina imati dva predstavnika, šampiona ABA lige Crvenu zvezdu i Partizan, koji je platio pozivnicu za ulazak u elitni rang.

Pravi košarkaški spektakli biće održavani u Beogradu svake nedelje. Srpskim klubovima se, prema proceni košarkaških analitičara i kladionica, ne daju šanse za plasman u top 8. Glavni favorit za trofej, prema portalu Eurohoops, jeste aktuelni dvostruki šampion Evrolige, ekipa Anadolu Efes. Drugo mesto namenjeno je Realu, treće Barseloni, a četvrto Milanu. Peti favorit je Olimpijakos, šesti Fenerbahče, sedmi Monako, a osmi Makabi iz Tel Aviva.

Crvena zvezda je u proteklom periodu predstavljala Srbiju u Evroligi. Ove sezone crveno-belima se daju male šanse, jer su na 14. mestu. Ekipa ima novog trenera, debitanta u Evroligi Vladu Jovanovića. Od iskusnijih košarkaša tu su Nemanja Nedović, Stefan Marković, Ognjen Dobrić, Luka Mitrović, Nikola Ivanović i Branko Lazić, mlađi Filip Petrušev i Dalibor Ilić, te stranci Ben Bentil, Hasan Martin, Džon Holand i Džejlen Adams. Crveno-beli gostuju u petak šampionu Efesu u Istanbulu.

Partizan sa Željkom Obradovićem, koji je devet puta osvajao ovo takmičenje, bolje je kotiran, nalazi se na 12. poziciji. Glavnu snagu tima čine internacionalci zavidne biografije, kao što su Džejms Naneli, Dante Egzum, Zek Ledej, Kevin Panter, Matijas Lesor, Jam Madar i Joanis Papapetru. Tu su i iskusni domaći igrači Danilo Anđušić i povređeni Aleksa Avramović i Alen Smailagić, te oni mlađi, koji će se boriti za minutažu, poput Balše Koprivice, Tristana Vukčevića i Uroša Trifunovića. Partizan prvi meč igra u gostima u petak protiv Albe u Berlinu.

Nema Rusa

l Bord Evrolige doneo je odluku da ove sezone ne bude ruskih klubova, a razlog je specijalna vojna operacija te zemlje u Ukrajini. Iako je CSKA jedan od osnivača i vlasnik licence, nije mogao da se takmiči. Isti slučaj je i sa Zenitom i Uniksom. Sva tri kluba ove sezone neće igrati evropska klupska takmičenja.

Nagradni fond: Šampionu 1,75 miliona €

l Evroliga je spremila zanimljiv nagradni fond, s tim da četiri kluba koja zauzmu poslednja mesta neće dobiti ni evro. Pobedniku će pripasti 1.759.398 evra, što je za oko 250.000 više nego u minuloj sezoni. Drugoplasiranom sledi 996.992, trećem 879.699, četvrtom 762.406... Poslednji klub koji dobija novac biće onaj koji zauzme 14. mesto i njemu ide nagrada od 175.940 evra.


Prijatelji sajta


Tags

POVEZANE VESTI