Image
 
Image

Ja se budim- prvi srpski muzički video realizovan AI tehnologijomMuzičar, autor i multimedijalni umetnik Ivan Kljajić najavio je svoj treći autorski studijski album "Neverending story 2" predstavljanjem jedinstvenog i na našim prostorima prvog video spota nastalog korišćenjem veštačke inteligencije (AI).

Nakon samo deset meseci od prvog ikada muzičkog video spota stvorenog AI tehnologijom (ruski kantautor Jah Khalib, pesma Autumn) i srpski autori, umetnici predstavili su ekranizaciju domaće muzičke numere realizovane u potpunosti korišćenjem veštačke inteligencije. Reč je o video spotu za pesmu Ja se budim, koji je muzičar i autor Ivan Kljajić realizovao u saradnji sa kolegom, dr Nenadom Kuzmanovićem, profesorom na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

„Zbilja se radi o pionirskom poduhvatu na našim prostorima. Spot je generisan na način da je mašina trenirana da proizvede novu vrednost te zato ne možemo reći da je ovaj video rad nastao uz pomoć AI već je zapravo čovek trenirao mašinu - i to nekoliko nedelja, po 12, 15 sati svakodnevno, detaljno i brižljivo - frejm po frejm, kadar po kadar, a na osnovu scenarija i teksta ove pesme“, poverava Ivan Kljajić.

Profesor Kuzmanović kaže da je ovom izazovnom poduhvatu prethodio period učenja, koji je trajao godinu dana: „Bio sam rešen i vrlo motivisan da uradimo ovakav spot za pesmu Ivana Kljajića, imajući u vidu da nas obojicu zanimaju inovativni pristupi i rešenja, obojica smo profesori i imamo umetničke doktorate... Znao sam da će biti zahtevno i naporno ali sam izuzetno uživao u čitavom procesu. Svakodnevno sam radio i po 15 sati dnevno. Spot predstavlja generisanu sliku, na osnovu teksta pesme i scenarija. Vodio sam računa o svakom detalju, uz svest i odgovornost da ćemo biti prvi u Srbiji koji ćemo predstaviti muzički video stvoren na ovaj način".

Spotom Ja se budim, koji najavljuje novo doba u razvoju tehnologija i umetničkih doživljaja, Ivan Kljajić je započeo predstavljanje svog trećeg auorskog studijskog albuma Neverending story 2.

Publici je podario 13 novih autorskih pesama, od trideset ukupno snimljenih u poslednjih pet godina, većinom tokom trajanja korona „lokdauna"... Ivan Kljajić kaže da su „sve pesme na ovom albumu urađene na osnovu #EniturZeb koncepta, njegovog doktorskog rada na temu Protiv rutine u kreiranju zvučne slike.

Pomenuti koncept pretpostavlja minimalne uslove produkcije pesama:
- sve su pesme snimane, miksovane i producirane u okviru „Garage Band“ programa na iPad-u,
- sve klavijature na albumu su svirane na na ekranu iPada-a,
- jedini mikrofon kojim su snimljeni vokali i gitare je "built in" mikrofon običnih slušalica, koje se dobijaju uz mobilni telefon,
- jedini monitoring na albumu su te iste slušalice,
- kompletan album je urađen u spavaćoj sobi,
- jedini trenutak kada je produkcija albuma napustila okruženje spavaće sobe je mastering koji je urađen u studijskim uslovima.

Promocija albuma Neverending story 2 Ivana Kljajića je planirana za ovu jesen i to kao performans na temu „sukoba realnosti i virtuelne realnosti, uz pomoć VR i AI tehnologija u funkciji umetničkih intencija".


Prijatelji sajta


Tags

POVEZANE VESTI