Radio Pink - Uzivo radio - Radio Stanica Internet
Recept - Glavna jela - Šogan dolma

SVE VESTI MOBILE APP SHOW BIZ Recepti Trepetnik Vicevi Stihovi Oglasi Sanovnik Poslovice Tekstovi pesama

   Pink Recepti - kuvar, supe, čorbe, predjela, salate, deserti, ex yu specijaliteti

 
 
Pretrazi bazu recepata:


Recept: Šogan dolma

Šogan dolma

Kategorija:
Broj osoba:
Vrijeme spremanja:
Glavna jela
4
120 minuta

Potrebni sastojci:
60 dkg. crvenog luka, malo aleve paprike, 1 0 dkg. crvenog luka, za punjevinu malo sirceta ili povlake, 40 dkg. govedjeg mesa, mekog 0,5 l kisela mlijeka, 8 dkg. rize, 2 - 3 kasike ulja, so, biber, ukuhani paradajz.

Pripremanje:
Meso i crveni luk se samelju i posole. Opere se riza, prodinsta i izmijesa sa mesom, doda malo bibera, jedno jaje, pa opet izmijesa, te se na taj nacin dobije punjevina. Neki jos dodaju malo ulja i cesno bijelog luka, ali tada se riza ne dinsta. Prije spremanja punjevine pripreme se "babure" luka. Podrezu se vrhovi glavica i skuhaju u vodi toliko da se ne raspadnu, ali da se mogu izbacivati kosuljice luka (babure) "dolme". Skinu se s peci, ocijedi topla i ulije hladna voda. Onda se prstima pritiskanjem izbacuju kosuljice luka ("dolme"). Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi. Od jedne glavice luka dobije se vise dolmi koje se pune punjevinom (nadjevajuci dolme prstima, a manje babure, eventualno, cackalicom ili dezertnim nozicem). Punjene dolme luka se slazu u serpu, zaliju vodom ili juhom, tako da budu pokrivene, doda malo sirceta ili povlake, pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od serpe - da ne bi iz dolme prilikom kuhanja izletjelo meso), te stave kuhati. Dolme provriju za oko 10 minuta. Poslije se prebace na tihu vatru i tako dalje kuhaju. U kuhanu dolmu se doda malo aleve paprike. Uz dolmu, ili poslije, servira se kiselo miljeko (ili povlaka, kiselo vrhnje). Mlijeko se moze malo "precvrknuti" uzavrelim mladim maslom (buterom)

Podelite ovaj recept na facebook
Predlozite prijateljima recept za sledecu trpezu :-)
bice vam sigurno zahvalni...

( 1679 )

 

 
Serbien Haus TOP Putovanja Traum Reisen Reisen Last Minute Anzeiger Luzern FUSH Promostar Subotica DomaciRecepti.net BrziKolaci.com rtv pink Mali Oglasi Crna Gora informacije Informacije Crna Gora