Image
 
Image

U blizini polarnog kruga 15°C: Grenland topliji od Srbije



S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za Gothab u martu minus 5 stepeni, maksimalna temperatura tokom vikenda bila je za preko 20 stepeni viša od prosečne

Tokom vikenda vrlo topla vazdušna masa uslovila je značajniji porast na uzanom obalnom pojasu, na jugozapadu Grenlanda, pri čemu je temperatura prešla 15 stepeni. Ovo je najviša temperatura koja je ikada izmerena na ovom ostrvu u martu.

 

Grenland je najveće ostrvo na svetu. Većim delom nalazi se unutar polarnog kruga i svojim najvećim delom prekriven je ledom. Unutar ostrva, temperature se zimi spuštaju ispod minus 50, pa i minus 60 stepeni, a i leti su temperature u "minusu". Južna i jugozapadna obala pod uticajem su okeana i toplije morske struje, pa je klima znatno ublažena.

 

Na ovom uzanom pojasu, zime su veoma blage za polarna područja i temperature ne idu u veći "minus", a leta su prohladna, uz temperature od 10 do 15 stepeni. Na jugozapadnoj obali Grenlanda nalazi se i njegov najveći grad Gothob. Ovaj grad nalazi se svega 240 kilometara južno od polarnog kruga. U Gothobu vlada polarna klima, sa hladnim i snežnim zimama i hladnim letima.

 

Ipak, i pored ovih oštrih uslova, oni su znatno ublaženi, zahvaljujući već napomenitim toplijim morskim strujama, koji ne dozvoljavaju da se more ni zimi ne ledi. Na istim širinama unutar Grenlanda ili unutar Azije i Kanade, temperature zimi padaju i ispod minus 60 stepeni. Najkraći dan u godini je 22. decembar kada sunce izlazi u 10:30, a zalazi u 14:20. Najduži dan u godini je 21. jun, a tada sunce izlazi u 3:00 i ne zalazi do 00:00. Temperature ispod nule je u proseku sedam meseci godišnje.

 

Najhladniji mesec je mart sa prosečnom temperaturom -8,0°C, a najtopliji jul sa 7,5°C. Prosečna godišnja temperatura iznosi -1.42°C Tokom vikenda ovaj deo Grenlanda zahvatila je veoma topla vazdušna masa, pa su beležene vrlo visoke temperature za ovo područje, a visoke temperature bile su potpomognute i fenskim efektom vetra. U subotu je maksimalna temperatura u Gothobu prešla 15 stepeni, pri čemu je oboren rekord za mart mesec, a ova temperatura viša je i od rekordne temperature za april mesec, koja iznosi 14 stepeni.

 

Koliko je ovo visoka temperatura, govori i podatak da je prosečna maksimalna temperatura za jul oko 11 stepeni. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za Gothob u martu minus 5 stepeni, maksimalna temperatura tokom vikenda bila je za preko 20 stepeni viša od prosečne. Ono što je još interesantnije, ovaj grad, koji se nalazi u blizini polarnog kruga, bio je topliji i od Beograda, ali i cele Srbije, gde su temperature tokom vikenda bile oko 10 stepeni. I dok su temperature na jugozapadnoj obali Grenlanda i u njgegovom glavnom gradu tokom vikenda bile prave prolećne, unutar ostrva ostalo je ledeno, uz temperature i ispod minus 30 stepeni, što je samo dokaz da tamo vladaju večiti sneg i led.


Prijatelji sajta


Tags

POVEZANE VESTI