Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Vijesti dana > Detalj

Vijesti dana

Test na drogu za pet minuta

Vijesti dana | 09.08.2017 - 08:21 | 1081 puta pročitano

Lokalna samouprava u poklonila aparat saobraćajnoj policiji. Za dva dana "Lav festa" u Vrnjačkoj Banji otkriveno čak 16 vozača koji su bili pod dejstvom narkotika.

ODELjENjE saobraćajne policije u Kruševcu je od lokalne samouprave dobilo savremeni uređaj za otkrivanje prisustva psihoaktivnih supstanci, a aparat koji je koštao 800.000 dinara na licu mesta detektuje čak šest vrsta narkotika - iz uzorka pljuvačke.

- Ovaj uređaj smo dosad imali samo u sedištu Uprave i u Čačku, a koliko je dragocen, potvrđuje i podatak o tome da smo za samo dva dana u Vrnjačkoj Banji, tokom manifestacije pod nazivomj "Lav fest", otkrili 16 vozača koji su za volanom bili pod uticajem psihoaktivnih supstanci. Poređenja radi, u čitavoj 2016. je takvih registrovanih slučajeva bilo samo 48 - kaže načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov, dok starešina Saobraćajne policije u Kruševcu Miloš Lazarević naglašava i to da se aparat odlično pokazao u praksi, jer je jednostavan za upotrebu.

Osim što otkriva prisustvo kokaina, herona, metadona, čak šest vrsta kanabisa i THC-a, uspešno registruje i benzodijazepane. S obzirom na to da su narkomanima - po pravilu - suva usta, uzimanje uzorka pljuvačke može da potraje, ali kada se ampula ubaci u aparat, ne prođe više od pet minuta do dobijanja rezultata.

Po okončanju analize, ako je rezultata pozitivan, odštampani rezultati se prosleđuju sudiji za prekršaje i "dopingovanim" vozačima preti novčana kazna od 5.000 do 30.000 dinara, uz osam kaznenih poena i šestomesečnu zabranu sedanja za volan.

Predsednik kruševačkog Saveta za bezbednost u saobraćaju Dragan Blažić - osim najave novih ulaganja lokalne samouprave u ovu oblast - posebno naglašava to da je u prvom polugodištu ove godine više nego dvostruko smanjen broj poginulih u udesima, u odnosi na isti period lane, a grad na Rasini je i po takozvanom javnom riziku rangiran iznad proseka u Srbiji.


NOVINA

ZARAD koordiniranog reagovanja svih urgentnih službi u slučajevima saobraćajne nesreće, u Kruševcu bi uskoro trebalo da bude uveden jedinstven radio-kanal za Hitnu pomoć, policiju i vatrogasce, što bi značilo da se informacija o udesu - upućena bilo kome od pomenutih - automatski prosleđuje i drugima, posredstvom takozvanih teatra mobilnih uređaja.

Izvor: novosti

 

Podelite sa prijateljima
Kommentari