Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Vijesti dana > Detalj

Vijesti dana

Spektakularno bekstvo iz najvećeg zatvora u Makedoniji: Kidnapovali čuvara, oteli mu oružje i naterali da ih odveze na slobodu

Vijesti dana | 09.11.2017 - 22:30 | 1324 puta pročitano

Zatvorenik upamćen po spektakularnom bekstvu iz skopskog zatvora Idrizovo "pao“ u Kumanovu.

Makedonska policija uhapsila je juče Orceta Milenkovskog (39) iz Kumanova, jednog od dvojice zatvorenika, koji su prošle godine na spektakularan način uspeli da pobegnu iz najvećeg makedonskog zatvora Idrizovo u Skoplju.

Milenkovski je zbog ubistva, nošenja oružja i droge bio osuđen na 20 godina zatvora, a njegov prijatelj Bedri Kovači, iz skopske opštine Saraj, s kim je zajedno pobegao iz Idrizova, trebalo je da odleži 16 godina zatvora zbog nošenja oružja, droge i kidnapovanja.

Oni su 15. decembra prošle godine uspeli da oduzmu službeni pištolj od zatvorskog čuvara Ljubeta Dimitrova i preteći mu oružjem, uzeli ga kao taoca.

Kidnapovanje se desilo u prostoriji zatvorske bolnice, gde su robijaši bili na lečenju. Jedan je bio primljen sa psihičkim problemima, a drugi sa nalazima Klinike za digestivnu hirurgiju.

Dvojica robijaša su pod pretnjom oružjem naterali čuvara Ljubeta Dimitrova da ih izvede iz zatvora, a potom da ih sa njegovim privatnim automobilom odveze do sela Gornje Nerezi. Tamo su ga pustili, a njima se od tada gubi svaki trag.

Posle godinu dana bekstva, Milenkovski je "pao“ u njegovom rodnom Kumanovu. Policija mu je stavila lisice na ruke juče u 17,50 časova, dok za njegovim zatvorskim kolegom Bedrijem Kovačijem policija i dalje traga.

Dok se nalazio u bekstvu, Milenkovski je, kako su saopštili iz MUP-a, na području Kumanova izvršio desetine krivičnih dela, šest razbojništava, tri teške krađe i krađu automobila.

U kumanovskoj policiji kažu da postoje sumnje da je počinio krivična dela i u drugim gradovima Makedonije.

Sve do hapšenja, Milenkovski je pretio smrću sudiji koji je doneo presudu protiv njega, a drugom sudiji iz Kumanova je provalio u vikendicu i opljačkao je. On je sve vreme bekstva bio naoružan, a prilikom razbojništava maltertirao je svoje žrtve, vezivao ih je sa kanapom i kablovima, a sa pištoljem im pretio da će ih ubiti.

Orce Milenkovski je vraćen u Idrizovo da dosluži dugogodišnju kaznu zatvora.

Kazneno popravna ustanova Idrizovo je najveći, ali ne i najčuvaniji zatvor u Makedoniji. On je bušan kao švajcarski sir, a kroz brojne "rupe“ u njemu, samo prošle godine je pobeglo čak 83 robijaša, dok su svega 22 zatvorenika pronađena, uhapšena i vraćena nazad u zatvor, ili su se sami vratili.

Izvor: telegraf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podelite sa prijateljima
Kommentari