Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Vijesti dana > Detalj

Vijesti dana

Smena šefa albanske policije zbog šverca kanabisa

Vijesti dana | 09.01.2018 - 07:40 | 303 puta pročitano

Albanska vlada smenila je šefa Nacionalne policije, javila je agencija Rojters.


Agencija ocenjuje da to očiglednim odgovorom na sve veći međunarodni pritisak da Tirana reši problem trgovine kanabisa.

Vlada u Tirani nije objavila razloge za smenu Hakima Čakoa, ali je u saopštenju navela da traži osobu za to mesto koja će moći da se izbori sa "velikim obimom posla bržim tempom".

Istražitelji iz Italije, koja je kako navodi Rojters, veliko tržište za albanski kanabis krijumčaren preko Jadranskog mora, saopštili su u novembru prošle godine da je osmatranjem iz vazduha ustanovljeno samo 90 slučajeva krijumčarenja kanabisa u poređeno sa 2016. kada je zabeleženo 2.086 takvih slučajeva. 

Na osnovu toga, Čako je izjavio da je albanska policija "iskorenila kanabis" iz cele zemlje.


Međutim, kriminalne grupe su nastavile da krijumčare na tone kanabisa gliserima preko Jadrana do Italije, a tu situaciju albanska vlada, sudeći prema saopštenju, smatra neprihvatljivom, navodi britanska agencija. 

"Neophodno je da policijski rad dovede do opipljivih rezultata da bi se bolje odgovorilo na zahteve naroda i naših međunarodnih partnera", kaže se u saopštenjo. 

Čako se nije oglasio povodom smene. On je 2014. godine unapređen u zamenika šefa Nacionalne policije zbog suzbijanja kanabisa u Lazaratu, selu na jugu zemlje. 

Nakon što je šef albanske policije podneo ostavku, Čako je došao na njegovo mesto.

Podelite sa prijateljima
Kommentari