Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Vijesti dana > Detalj

Vijesti dana

SALAME U SRBIJI PUNE MESA KOJE U EVROPI NE DAJU NI PSIMA! OTKRIVAMO od čega se prave suhomesnati proizvodi

Vijesti dana | 12.10.2017 - 08:13 | 1584 puta pročitano

Najproblematičniji sastojak je mašinski separisano meso (MSM) koje je u Evropskoj uniji čak zabranjeno i u životinjskoj hrani. Pored njega, tu su i brojni emulgatori koji daju izgled i ukus salamama.

Deklaracija na suhomesnatim proizvodima uglavnom nam je nedostupna, jer se šunke, salame i kobasice uglavnom prodaju u rinfuzu. Da ovi proizvodi nisu dobar izbor za svakodnevno konzumiranje, nije nepoznata činjenica, ali malo ko zna šta zapravo sadrže. Redakcija Zaštitnika potrošača, uz pomoć stručnjaka, otkriva šta zapravo jedemo kada u sendvič stavimo pileću salamu.     

Kada stojimo ispred vitrine sa suhomesnatim proizvodima, obično mislimo da su pileći bar malo zdraviji od svinjskih ili goveđih... Ipak, kada se malo bolje pogleda deklaracija, nailazimo na podatke koji baš i ne idu u prilog tom stanovištu, a to se pre svega odnosi na stavku "mašinski separisano (otkoštano) meso".

Šta to u stvari znači? Prema slovu propisa, MSM je proizvod dobijen odvajanjem mesa sa kostiju na kojima je to meso ostalo posle otkoštavanja trupa, ili sa trupa živine, upotrebom mehaničkih sredstava, što ima za posledicu gubitak ili modifikaciju strukture mišićnih vlakana. O mašinski separisanom mesu poslednjih godina vode se ozbiljne stručne rasprave i to u dva pravca: prvi je mikrobiološka ispravnost MSM, a drugi mogućnost da se u MSM nalaze i drugi delovi životinja kao što su kosti, tetive i slično, a sve to na kraju završi u našem organizmu.

O MSM je za Zaštitnik potrošača govorio dr Miroslav Stojšić, bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije, jedan od najvećih protivnika da se MSM koristi za ljudsku ishranu.

- MSM sadrži velike količine mlevenih kostiju, prepunih teških metala, antibiotika, hormona... Kod pilića su kosti tanke, krte, drobljive, pa je od njih teško precizno odvojiti meso i onda se sve drobi, melje sa kostima, propušta kroz sita. Problem je što se štetne supstance, teški metali, antibiotici, hormoni, najviše zadržavaju upravo u kostima - upozorio je Stojšić.

Ipak, u poslednje vreme živinski suhomesnati proizvodi sve su popularniji zbog velike količine proteina i malog postotka masti (do 50 odsto manje nego isti tip proizvoda od svinjskog ili goveđeg mesa).

Generalno, mesne prerađevine mogu da budu tzv. mokre ili suve. Mokre se odnose na meso koje se natopi, ili mu se ubrizgavaju so i slana voda. Većina šunki, kobasica i salama prerađena je mokrim postupkom. Suvi postupak se sprovodi usoljavanjem i dodavanjem začina, pečenjem, ili sušenjem na vazduhu u dužem periodu. Suvo meso uključuje pršutu, pečenicu i tvrde salame.

SADRŽAJ PILEĆIH SALAMA:

MAŠINSKI SEPARISANO MESO

* Šta je MSM objasnili smo u uvodnom delu teksta.

VODA, BILJNA MAST, KUKURUZ, SKROB

* Da bi se dobila punoća ukusa, dodaje se biljna mast koja se umešava u masu za salamu tokom proizvodnje, uz dodatak vode i kukuruznog skroba. Kukuruzni skrob služi da veže deo vode na sebe da bi salama bila vizuelno suva.

E450

* Emulgujuća so, hemijska klasa difosfati i pirofosfati. Oni služe da zadrže emulziju stabilnom. Salama je praktično čvrsta emulzija koja sadrži vodu. Da se voda ne bi odvojila dodaju se emulgujuće soli.

E407a, E401, E415

* Zgušnjivač, obrađena eseuna alga, Na-alginat, ksantan guma. Ovi dodaci čine da salama bude čvrsta, da se ne lomi prilikom sečenja.

E621

* Pojačavač arome Na-glutaminat, dodatak koji je često povezivan sa svim začinima u prahu. On čini da naše čulo ukusa oseća dublje i intenzivnije sve arome.

E315

* Antioksidans izoaskorbinska kiselina - sinteza. Neophodan u ovim proizvodima, jer sprečava nastanak opasnih nitrozoamina iz azotovih jedinjenja, kojih uvek ima u mesu, pošto se meso konzervira na taj način.

E120

* Boja karmin (cochineal). Prirodna crvena boja životinjskog porekla, služi da bi se pojačala boja mesa.

Logično je pitanje zašto da se pojačava boja, a to se radi zato što, ako osim mesa ima vode, skroba, biljne masti, boja mesa nije intenzivna kao kod čistog mesa i zato je proizvođači pojačavaju.

E250

* Konzervans Na-nitrit koristi se široko u ovom tipu proizvoda, a glavna uloga je sprečavanje rasta bakterije Clostridium botulinum koja prouzrokuje botulizam.

** Sadržaj pilećih salama za Zaštitnik potrošača tumačio je dr Stevan Blagojević, tehnički rukovodilac laboratorije Instituta za opštu i fizičku hemiju.

Izvor: informer

 

 


 

Podelite sa prijateljima
Kommentari