Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Vijesti dana > Detalj

Vijesti dana

Rusija traži od Amerike da se general Mladić leči u Moskvi!

Vijesti dana | 24.11.2017 - 20:20 | 427 puta pročitano

Zvaničnici Rusije ponovo su zatražili od Haškog tribunala da oni vode računa o zdravlju haškog osuđenika Ratka Mladića, prenose beogradski mediji.

Rusija, koja već godinama pokušava da izdejstvuje da komandant Vojske RS nastavi lečenje u Moskvi, ponovo je aktivirala pregovore o toj temi - posle Tribunala i NATO, ovaj put sa SAD.


 Rusija je u martu ove godine i zvanično obavestila Haški tribunal da je spremna da pruži smeštaj i medicinski tretman za Mladića, što je potvrdila i šefica pravne grupe pri Ambasadi Rusije u Holandiji Viktorija Goncarova. Ona je tada navela da bi Mladić u Rusiji imao obezbeđen smeštaj, medicinski tretman i povratak u Hag, sve u skladu sa zahtevima koje Tribunal odredi. Međutim, Hag je taj predlog zasad odbacio.


Prema pisanju ruskih medija, Rusija je zbog Mladića pre dve godine pregovarala i s NATO, ali ni ti razgovori nisu bili plodonosni. Ruski nedeljnik Istina navodio je da su pregovori Rusije i NATO o Mladiću „praktično jedini pregovori otkad su zbog ukrajinske krize odnosi Moskve i Zapada pali na najniži nivo“.


Poslanik u ruskoj Dumi Pavel Dorohin, koji predvodi ruski Komitet za zaštitu generala Mladića i koji je bio u poseti Mladiću u Tribunalu, rekao je za ruske medije ranije da bi Mladić na lečenju u Moskvi boravio najmanje mesec dana i da bi Rusija garantovala za njegov transport i kasniji povratak u haški pritvor.

Izvor: bktvnews

 

 

Podelite sa prijateljima
Kommentari