Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Insajder > Detalj

Insajder

PRIPREMA KRSNE SLAVE bar 200 evra MINIMUM

Insajder | 13.11.2017 - 21:43 | 232 puta pročitano

Za krsnu slavu obavezno treba pripremiti žito, kolač, sveću i čašu crnog vina, pa su to, ne računajući ručak, jedini obavezni troškovi. Slavska sveća je uvek deblja i veća, da bi gorela dok traje ručak, a košta oko 200 dinara.

Ukoliko sami kuvate i pratite akcije u marketima, spremanje slave ne mora da ojadi kućni budžet; Porodični svečani ručak može da se napravi i sa 5.000 dinara.

 

Ukoliko ručak nije veliki, jer se slava slavi sa najdražima, ne treba kupovati veliku količinu žita koje se dugo kuva. Neuporedivo je isplativije kupiti skuvano žito, a 300 grama košta oko 300 dinara. Slavski kolač obavezno treba da umesi domaćica, iako mnogi praktikuju da ga kupe zbog ranog odlaska u crkvu na dan slave. Gotov kolač košta oko 400 dinara, dok iz ruku domaćice ne košta više od 100 dinara. Inače, drveno slovo za kolač, kojim će se ukrasiti, može da se kupi i za 150 dinara.

Slavski ručak je raskošniji od svakodnevnog, pa bi trebalo da uključuje supu, sarme, meso i kolače. Međutim, za slavu domaćica treba da skuva ono što najbolje pravi. Često se najviše novca i vremena troši na spremanje predjela, raznih salata sa makaronama i sosovima. Ipak, klasično srpsko predjelo ne podrazumeva hladne makarone sa tunjevinom, već proju, sir, kajmak i pečenicu. Projice se prave od kukuruznog brašna (40 dinara kilogram) sa punomasnim sirom (pola kilograma je 200 dinara), čašom jogurta i jajima (tri jajeta 33 dinara), pa cena ne prelazi 300 dinara. Oko 100 grama kvalitetne pršute košta od 200 do 300 dinara.

Posle supe većina domaćica na trpezu najčešće izvadi sarme od kiselog kupusa. Ukoliko porodica ne jede često salatu od kiselog kupusa, možda se više isplati kupovati vakuumirane listove. Kilogram listova futoškog kupusa košta 120 dinara, 300 grama mlevenog mesa je 150 dinara, a još toliko treba dati za suvo meso i slaninu. Sarme, dakle, koštaju oko 500 dinara.

Kada su devedesetih godina mnogi počeli da ponovo slave slavu iz pečenjara su poručivali čitavo prase. Ukoliko na slavu dolazi desetak najbližih ljudi više se isplati kupiti tri kilograma pečenja (3.000 dinara) ili ispeći u rerni špikovane krmenadle. Tri kilograma krmendali košta 1.350 dinara, a ukoliko ih domaćica špikuje u rerni biće dovoljno za desetak gostiju, a još će i preostati. Uz špikovano meso je dovoljno dodati krompir i napraviti sezonske salate.

Za posne slave najpovoljnija riba je šaran, čiji kilogram košta 450 i pastrmka, čiji kilogram košta oko 500 dinara. U velikim marketima orada i brancin mogu da se nađu za 1.000 dinara. Međutim, mnogi izbegavaju da peku ribu u stanu, a u ribarnicama kilogram fileta oslića košta oko 1.000, a lososa oko 3.000 dinara.

Većina domaćica danas kupuje sitne kolače (kilogram od 1.000 do 1.450 dinara), ali je lepše napraviti čokoladni kolač, granclice ili rolat koji su i neuporedivo ukusniji. Granclice koštaju 300 dinara, a najveći trošak je puter (200 grama je 220 dinara). Rolat košta manje od 100 dinara i pravi se za deset minuta. Čokoladni kolač se pravi pola sata i košta 500 dinara.

Slava u najužem krugu može da vas košta i 5.000 dinara. Ipak, ako vam dolazi više od deset gostiju, čak i da sami spremate većinu jela i pratite akcije u marketima, moraćete da potrošite bar 200 evra, s obzirom na to da treba nabaviti i piće.

Izvor: novosti
Podelite sa prijateljima
Kommentari