Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Vijesti dana > Detalj

Vijesti dana

PREVARE I LAŽI: Kako vam Telekom falsifikuje potpis

Vijesti dana | 19.06.2017 - 15:08 | 7930 puta pročitano

Svakodnevno po troje ili četvoro korisnika dolazi da raskine ugovor jer se osećaju prevareno..

Sve veći broj korisnika raskida ugovore sa Telekomom revoltirani time što su im oni bez njihovg znanja i odobrenja produžavani na dodatne 2 godine, saznaje Jugmedia.

Sve se svodi na jedan telefonski poziv od osobe koja se predstavlja da radi u Telekomu i saopštava vam da će vam, kao redovnom platiši, recimo, biti dupliran internet protok, bez da vas upozori da će vam ugovor koji ste do tada imali, verovali ili ne, biti automatski produžen.

Meni su bukvalno falsifikovali potpis. To je krivično delo. Kada sam zvanično reagovao, najpre su odbili da raskinu ugovor i tek kada sam zapretio tužbom, onda su se izvinjavali i molili da ne pokrećem postupak“, priča nam advokat iz Leskovca Dušan Mitić.

A ako i prudužite ugovor, tek onda nailazite na probleme koji vas vode u višednevnu borbu i nesanicu sa administracijom koja, po našim saznanjima, i ne zna šta se radi iza njihovih leđa.

Početkom godine me je zvala žena da mi saopšti da će mi kao redovnom platiši duplo povećati protok interneta. U maju sam otišao u inostranstvo na nekoliko dana kada mi je supruga javila da nam ne radi internet. Otišla je u poslovnicu gde su joj objasnili da sam ja, iako nisam, podneo zahtev za povećanje protoka i produženje ugovora na naredna 24 meseca i da će morati da mi zamene modem. Od tog trenutka, izgubio sam i IPTV, a internet je „pucao“ na svaka dva sata. Dolazili su njihovi radnici da „reše“ problem. Počupali su mi sve kablove iz zida, ne znajući da poprave kvar, kazali da će se vratiti za par dana sa novim kablovima, i od tada je prošlo tri nedelje. Ostao sam bez televizije i interneta koje redovno plaćam. A kada sam otišao da raskinem ugovor, saopštili su mi da to mogu, ukoliko izmirim sve ugovorne obaveze do isteka istog. Na pitanje ko je umesto mene potpisao zahtev za produženje ugovora, radnica u Telekomu se samo kiselo nasmejala, izvinila mi se zbog toga, kazala da zna ko to radi ali ne sme da govori o tome i da nisam prvi klijent koji se žali zbog toga“, navodi doskorašnji klijent Telekoma čije ime je poznato redakciji.

Njegovu priču nam potvrđuju i u ovoj kompaniji.

Svakodnevno po troje ili četvoro korisnika dolazi da raskine ugovor jer se osećaju prevareno“, kaže nam radnica Telekoma koja zahteva anonminost.

Naime, korisnike uopšte ne zove neko iz Telekoma već iz određenih firmi koje su njihovi trgovački zastupnici i rade za proviziju.

I oni sklapaju te fiktivne ugovore. To, direktno, onda nije krivica Telekoma, mada oni snose svu odgovornost jer ih zakon stavlja u položaju odgovornog lica“, objašnjava nam advokat Dušan Mitić, koji je i sam prošao sličnu golgotu.

U takvim situacijama građani ne smeju da ćute, već da reaguju i da se obrate ili Organizaciji za zaštitu potrošača ili advokatu. Ne može tu na reč ili „lepe oči“. Kada su Elektronske komunikacije u pitanju, mora da postoji potpisan ugovor. Redovni pravni put je da klijent najpre podnese  reklamaciju, a u slučaju da operater odbije prigovor, onda slede dalji pravni koraci: podnošenje krivične prijave i tužbe“, navodi Mitić.

Udruženje Narodni parlament iz Leskovca je krajem prošle godine, u postupku pred Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, dokazalo da Telekom Srbija krši prava velikog broja korisnika svojih usluga.

U praksi bi to značilo da ako građanin npr. zaključi ugovor o korišćenju interneta na 24 meseca i koristi ovu uslugu samo 4 meseca pa isti raskine, ima obavezu da nadoknadi preostalih 20 pretplata iako uslugu više ne koristi„, objašnjava nam Borivoje Đorđević iz Narodnog parlamenta.

Rešenjem nadležnog Ministarstva naloženo je Telekom-u da obustavi ugovaranje nepravičnih ugovornih odredbi, što bi značilo izmenu Opštih uslova za pružanje usluga koji su sastavni deo svakog ugovora.

Ipak, taj postupak je još uvek u toku pred Upravnim sudom, s obzirom da je Telekom tužio Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija radi osporavanja ovog rešenja.

Dragan Marinković

Izvor: jugmedia

 

 

 

Podelite sa prijateljima
Kommentari