Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Zanimljivosti > Detalj

Zanimljivosti

Pogledajte zašto vođa čopora vukova u koloni uvek ide poslednji

Zanimljivosti | 10.09.2017 - 20:23 | 2189 puta pročitano

Pišući o ‘teoriji čopora’ Urban Pet navodi kako je ista nastala na temelju proučavanju vukova u zatočeništvu koje je provodio švicarski biheviorist Rudolph Schenkel, a slijedili su ga mnogi drugi. Došli su do zaključka da se vukovi u čoporu međusobno natječu oko svega i da je najjači vuk zapravo ‘alfa’ odnosno vođa čopora. Polazeći od teze da pas potječe od vuka teorija čopora počela se primjenjivati u dresuri pasa (pokoravajući pse grubim metodama).

Kako Urban Pet navodi problem tih prvih istraživanja bio je u tome što su se proučavali vukovi u zatočeništvu čije ponašanje i uslovi života ne odgovaraju životu vukova u divljini. Primjerice, proučavali su se vukovi koji nisu bili u srodstvu, već su izabrani nasumično i za potrebe istraživanja zatočeni u zoološke vrtove. I zaista, među njima je bilo sukoba, ali kasnija istraživanja pokazala su da se vukovi u divljini ne ponašaju kao vukovi u zatočeništvu. Naprotiv, novija istraživanja pokazuju kako se vukovi u čoporu zapravo ponašaju poput porodice u kojoj svaki član ima neku ulogu.

Fotografija nastala u Nacionalnom parku Vânători-Neamțu u Rumunjskoj, koja zadnjih nekoliko dana kruži društvenim mrežama samo je jedan od dokaza da vođa čopora nije uvijek na čelu niti je u svemu ostalom prvi. Kao što možete vidjeti na fotografiji se nalazi čopor vukova u pokretu. Prva tri vuka najstariji su članovi čopora, slabi i bolesni. Kao takvi daju tempo ostatku čopora. Da je situacija obrnuta zadnja tri vuka bi zaostala i vjerovatno uginula. No, nisu vukovi ‘blesavi’ kao što neki misle jer prva tri vuka na čelu kolone nisu zato jer je ostatak čopora suosjećajan. Stari i bolesni imaju dva zadatka. Prvi je da u snijegu naprave stazu te tako ostatku čopora olakšaju kretanje. Drugi zadatak je da budu ‘zaštita’ ostatku čopora. Naime, dođe li do napada čopor će trojicu najslabijih i bolesnih žrtvovati te se pripremiti za obranu. Zato se iza trojice najslabijih nalazi 5 najjačih vukova koji štite sredinu u kojoj se nalazi 11 vučica. Slijedi pet mužjaka koji za cilj također imaju čuvati čopor, ako do napada dođe s druge strane kolone. Na začelju se nalazi vođa čopora. Zašto je vođa na kraju? Iako izgleda kao da zaostaje za ostalim vukovima on se zapravo nalazi na najboljoj poziciji s koje može nadgledati i koordinirati kolonu odnosno ostalim vukovima davati naredbe. Sve vas koji se psima silom pokušavate nametnuti kao vođe čopora, misleći kako je vođa taj koji u svemu treba biti prvi ova fotografija neka potakne na razmišljanje jesu li vođe zaista uvijek na prvom mjestu?! I jesu li se za mjesto vođe nametnuli silom ili..

Izvor: magazinalfaPodelite sa prijateljima
Kommentari