Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Zanimljivosti > Detalj

Zanimljivosti

NISU SAMO NEBULOZE O TETKI IZ KANADE LAZ MINISTRA

Zanimljivosti | 22.09.2017 - 13:12 | 615 puta pročitano

Ministar odbrane Aleksandar Vulin u žiži javnosti je jer ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan. Prvo je ispričao da je stan kupio od prodaje nekretnine (koja je iznosila 38.000 evra), a kasnije je promenio iskaz pa je rekao da novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade. 

Za obe verzije objašnjenje je prilično neuverljivo, a što je najgore Tužilaštvo je obustavilo postupak uz obrazloženje da "prikupljeni podaci ne ukazuju na osnov sumnje da se u radnjama Aleksandra Vulina stiču bitni elementi krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i primanje mita". 

Prvo se branio tako što je rekao da je prodajom stana u Novom Sadu koji je pod nerazjašnjenim okolnostima dobio na poklon od sudije Olgice Milošević. Taj stan je prodao svom rođenom bratu za 38.000 evra.


Onda je naveo da je tom prodajom kupio stan na Zvezdari, što ne može biti istina jer je stan na Zvezdari skuplji za 206.620 evra od stana u Novom Sadu, pa za taj iznos koji je dobio prodajom nekretnine u Novom Sadu nije mogao da pokrije ni prvu ratu novog stana. 

 

Kada mu je tadašnja direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić zbog očigledne nelogičnosti zatražila da objasni i da dokaze za poreklo novca kojim je finansirao trosobni stan na Zvezdari, Vulin je promenio prethodnu priču, i tada rekao da je 205.000 evra pozajmio od suprugine tetke iz Kanade. 

 

Međutim, Vulin je tada kao "dokaz" predao priznanicu sa potpisom njegove supruge Nataše, na kojoj je pisalo da je primila novac i da je rok za vraćanje 10 godina. Međutim, potpisa tetke nije bilo.

Da je ovo tačno, po zakonu bi bio obavezan da i taj dug prijavi, međutim, on to nije uradio. 

 

E, onda su usledila objašnjenja da je stan otplaćen, i to u potpunosti, samo dan nakon overe ugovora.

 

Opet je dao priznanicu, međutim, na njoj se nalazio potpis prodavca stana koji navodno živi u Marbelji u Španiji, ali je nedostajao broj računa na koji je Vulin uplatio novac. Međutim, i ovo je samo još jedna u nizu Vulinovih sumnjivih izjava.

 

Po zakonu je dozvoljeno da može da se prenese maksimalno 10.000 evra, a za svaki veći iznos mora da se obavesti carina i da se objasni poreklo para. Da je Vulin "pozajmio" novac za stan, i to 205.000 evra u kešu morao bi da prijavi carini, i da objasni poreklo novca. On to nije uradio. 

 

Takođe ne postoji nigde u evidenciji zabeležen podatak da je bilo ko od supružnika Vulin, kao ni tetka iz Kanade uneo novac u Srbiju.

Takođe nije pronađeno da je na njihove račune, kao ni na račun prodavca stana uplaćen pomenuti iznos. 

 

Na kraju, Agencija je zaključila da osim što ne postoji validna dokumentacija o plaćanju stana i navodnoj pozajmici, treba da se postavi pitanje, sve i da je ovo tačno, od kojih para, odnosno platežne mogućnosti, znajući visinu njihovih zakonitih i prijavljenih prihoda će oni moći da vrate "pozajmljeni" novac.

 

Takođe, u vezu sa ovim dovodi se sklopljeni posao, odnosno nabavka i postavljanje kamera u Kosovskoj Mitrovici u vrednosti od milion evra. Ovo je naravno realizovano kada je on bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Inače, ovaj posao je dodeljen po hitnom postupku bez tendera privrednom društvu "DBS Konsel security service" čiji je vlasnik prijatelj Aleksandra Vulina. 

 

Izvor: espreso

 

Podelite sa prijateljima
Kommentari