Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Zanimljivosti > Detalj

Zanimljivosti

Krusevac: OPERISAN U 101. GODINI: Deda Ljuba kao nov

Zanimljivosti | 02.06.2017 - 06:29 | 8098 puta pročitano

Hirurzi bolnice u Kruševcu operisali starinu Ljubodraga Mihajlovića, iz sela Jasike. Sad ću opet moći da vozim bicikl - poručio vitalni pacijent.

Ljubodraga Mihajlovića, iz sela Jasike kraj Kruševca, hirurzi Opšte bolnice uspešno su operisali u njegovoj 101. godini! Ukleštenje leve preponske kile zahtevalo je hitnu intervenciju, a najstariji pacijent koji je do sada operisan na Odeljenju hirurgije za svoje spasioce ima samo jednu želju - da žive srećno i dugovečno makar koliko i on.

- Kila me je mučila jedno godinu dana, nisam mogao da radim i da vozim bicikl, pa me je duša mučila kada bih video da neko "mota" pedale - priča za "Novosti" neustrašivi Ljubodrag Mihajlović, koji je od tri ćerke dobio petoro unuka, a ima i četvoro praunuka. - Zadovoljan sam ovde, sve je lepo prošlo. Sa zdravljem nikada nisam kuburio, samo sam pre 15 godina operisao prostatu.

A u noći između ponedeljka i utorka, da deka Ljuba i u budućnosti bude zdrav potrudili su se i lekari. Interesantno je da su u timu koji je učestvovao u intervenciji bili najstariji i najmlađi hirurg kruševačke bolnice.

- Posle svih ovih godina na hirurgiji i posle sigurno 10.000 operacija koje sam obavio, ovo iskustvo bilo je posebno interesantno - kaže za "Novosti" iskusni dr Miroljub Smiljković, vođa hirurškog tima. - Na prvi pogled, nije izgledalo da je pacijent tih godina. Nalaz je s druge strane bio takav da je bilo jasnih indikacija za operativni tretman, što je pacijent prihvatio.

Najmlađi u timu, dr Dejan Rakić, koji se rodio samo neku godinu pre nego što je Mihajlović otišao u penziju, predočava da je pacijent primljen oko 21 sat, a da su nakon obavezne anesteziloške, internističke i laboratorijske obrade, u salu ušli posle ponoći. Pojašnjava da je operacija levostrane preponske ukleštene kile protekla uredno i da je trajala jedan sat.

- To je izazov za svakog anesteziloga, budući da je trebalo prilagoditi anesteziološku tehniku njegovom starosnom dobu, te komorbiditetu, odnosno pridruženim bolestima,koje se javljaju kod pacijenata u poodmaklim godinama - objašnjava za "Novosti" anestezilog dr Jelena Obrenović Stanković. - Pacijent je pripremljen uz pomoć kolega sa Internog odeljenja, istraženo je njegovo stanje, uzete u obzir pridružene alergije. Celo iskustvo ukazuje da niko nije dovoljno star da ne bi bio operisan. 

Starina pod budnom pažnjom medicinara Foto: S. Babović

STARIJI OD KRUŠEVAČKE HIRURGIJE

PREMA rečima Saše Zajića, načelnika sektora hirurgije, operacija nad 101-godišnjim pacijentom dokaz je da se radi isključivo po indikaciji i pravilima službe. A ta, hirurška služba, formirana je 1922. godine, pa je tako mlađa od operisanog Mihajlovića šest godina!

- Mnogi su hirurzi počeli da rade kada je pacijent otišao u penziju - kaže za "Novosti" dr Rade Zdravković, načelnik Hirurškog odeljenja, gde je uposleno 16 opštih i dva dečja hirurga, kao i 96 medicinskih sestara i tehničara. - Godišnje uradimo od 2.500 do 3.000 operacija i još toliko intervencija u lokalnoj anesteziji.

RAD PRODUŽAVA ŽIVOT

- NIKADA nisam pušio i pio, ali nikada nisam uludo proveo dan, bez posla - svedoči deka Ljubodrag Mihajlović, koji je sa pokojnom suprugom Stanisavom bio u srećnom braku duže od pola veka. - Radni vek proveo sam u Gradskom stolarskom preduzeću, kasnije u drvnom kombinatu. Po odlasku u penziju sam nastavio da se bavim poljoprivredom, pa sam 30 godina prodavao na pijaci. I sad pomažem mojima i opet ću, čim me puste iz bolnice.

Izvor: novosti

 

 

 

Podelite sa prijateljima
Kommentari