Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Vijesti dana > Detalj

Vijesti dana

"Kroz NATO države Balkana putuje heroin, Tramp je u pravu"

Vijesti dana | 17.02.2017 - 11:58 | 8248 puta pročitano

Donald Tramp je u pravu u vezi s NATO, transatlantski vojni savez iz 20. veka je zastareo zbog korupcije, neuspešnog finansiranja obrane i unutarnjeg bezakonja.

Time se dozvoljava procvat međunarodnih kriminalnih mreža, tvrdi predsednica "Adrijatik instituta" Nataša Srdoč u tekstu za Hafington post.

Osvrnuvši se na aktuelno stanje NATO-a, a u kontekstu kontroverznih izjava novog američkog predsednika o tome kako je taj vojni savez zastareo, Nataša Srdoč kaže da se korumpirani političari iz istočne Evrope služe pristupom i članstvom u NATO-u kako bi kupili verodostojnost. 

Kao primer navodi Crnu Goru, za koju tvrdi da je kao najnovija članica centar međunarodnog kriminala, ali se nelegalno stečenim sredstvima služi kako bi priredila zabave za Amerikance u poseti Džona Mekejna, Madone, Bila Klintona…... 

Tvrdi da, kada se raspravlja o zastarelosti NATO-a mora se uzeti u obzir sve gore navedeno te treba stvoriti savez koji se sastoji od zemalja koje pripadaju slobodnom svetu, u kojima postoji vladavina prava, koje osiguravaju granice, suzbijaju korupciju,te štite slobodu i privatno vlasništvo. 

Samo takve zemlje efikasno mogu da iskorene radikalni islamski terorizam i njihove napade. 

"Tu postoji neverovatan paradoks - dok se lobiranje i ulepšavanje slike korumpiranih članica NATO-a u SAD brani kao sloboda govora, novinari u zemljama Balkana mogu da završe u zatvoru i mogu biti ubijeni za otkrivanje korupcije vrlo velikih razmera i ozbiljnih pretnji za nacionalnu bezbednost. Nikako se ne mogu pomiriti razlike u primeni slobode govora i vladavine prava unutar istog NATO saveza", dodaje. 

Srdočeva navodi da je za "izopačenje NATO-a ključna vašingtonska močvara", te da je tim narušena bezbednost svake članice ove Alijanse. 

"Zadnja dva talasa pristupa NATO-u dovela su nove članice koje nimalo ne poštuju zakone, što je jedan od osnovnih uslova za pristupanje toj organizaciji. Vćina tih zemalja je otvoreno i duboko povezana s mafijom." 

"Hafington post" navodi da granice država na Balkanskoj ruti nisu osigurane i tako se omogućava teroristima prolaz. 

"Izveštaji pokazuju da se radikalni islamisti služe balkanskom rutom za regrutovanje, nabavku oružja i finansiranje. U poslednjih 18 meseci je balkanskom rutom u Evropu ušlo više od milion migranata, uključujući teroriste i trgovce oružjem, organima, ljudima i heroinom te se spajaju s trgovcima kokainom iz Latinske Amerike", navela je Srdočeva 

Iveštaji, ističe, pokazuju da balkansko trgovanje heroinom donosi više od 28 milijardi dolara prihoda godišnje, te da se tim novcem finansiraju Al Kaida, Hezbolah i Islamska država. 

Balkanska ruta počinje u Avganistanu, gde se proizvodi 75 odsto svetskog opijuma, koji se prodaje preko Irana, Turske i balkanskih NATO članica u zapadnoj Evropi i šire", navodi "Hafington post". 

Dalje se ističe da države članice NATO-a ne izdvajaju dovoljno novca na bezbednost. 

"Članice NATO-a ne troše dva odsto BDP-a na odbranu kako to traži NATO. I korumpirane ustanove crpe zalihe poreskih obveznika nelegalnim kanalima pomoću kriminala, korupcije i izbegavanja plaćanja poreza. Na primer, balkanske članice NATO-a nelegalno su izvukle 95 milijardi dolara u periodu od 2004. do 2013. godine, a nijedna nije potrošila zadatih dva odsto BDP-a na odbranu", tvrdi Srdočeva. 

Od NATO članica koje su u razvoju, precizira, "samo je Poljska potrošila tih dva dosto BDP-a na odbranu, a količina nelegalno stečenog novca u tim zemljama iznosi vrtoglavih 397 milijardi dolara u periodu od 2004. do 2013. godine", piše Hafington post.

Izvor: b92

 

 

Podelite sa prijateljima
Kommentari