Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > > Detalj

Ko je kriv i kako ga treba kazniti posle zastrašujućih fotografija dece sa drogom na Instagramu?

| 04.02.2018 - 18:16 | 484 puta pročitano

Na Instagram profilima, koju su otvoreni sa namerom da se na njih postavljaju fotografije osoba koje koriste drogu, najviše je bilo maloletnih lica. Na osnovu skandaloznog naloga na instagaramu, vidi se da su tinejdzeri marihuanu, kokain i LSD tablete koristili u školama, učionicama, čak i ispred policijskih kola, pokazujući na taj način da se ne plaše ni zakona, ni autoriteta.

Njihovo odsustvo straha ne čudi s obzirom na to da deca koja imaju do 14 godina snose drugačije kazne od onih koji imaju više od 18 godina. U svaki postupak koji se vodi protiv njih mora da bude uključen Centar za socijalni rad.

- Kada je prema maloletniku pokrenut neki od sudskih postupaka, Centar kao organ starateljstva učestvuje u postupku. Imamo obavezu da realizujemo i pratimo izrečene vaspitne mere, vaspitne naloge i posebne obaveze od strane tužilaštva ili suda - objašnjavaju iz Centra za socijalni rad.

Učenike koji su pozirali s narkoticima po školama i fotografije kačili na Instagram nalog "Droga Srbije" treba najstrože kazniti, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

- Decu koja to rade treba poslati na lečenje od droge i izbaciti ih iz škole. Njihove roditelje takođe treba najstrože kazniti i to finansijski - kaže ministar.

I po zakonu, ukoliko maloletnik načini prekršaj ili krivično delo, roditelj može da bude kažnjen, s obzirom na to da on ima najznačajniju ulogu, pored odnosa u porodici, u procesu odrastanja, formiranja ličnosti i ponašanja deteta.

- Ukoliko maloletno lice napravi prekršaj, Zakonom o prekršajima predviđena je odgovornost roditelja, usvojitelja ili staratelja deteta i maloletnika. Predviđeno je da će se, kada je dete učinilo prekršaj (mlađe od 14 godina) zbog propuštanja dužnosti nadzora roditelja, usvojitelja odnosno staratelja, kazniti roditelj, usvojitelj, odnosno staratelj deteta za prekršaj kao da su ga sami učinili - dodaju iz Centra.

Maloletnom licu se moraju obezbediti zaštita i briga neophodna za ostvarivanje njegove dobrobiti, uzimajući u obzir prava i obaveze njegovih roditelja.

Policija i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenuli su istragu kako bi otkrili identitet osobe koja je otvorila naloge na Instagramu pod nazivom "drogasrbija" i "drogasrbijaorg".

Sumnja se da osoba koje stoji iza ovog profila može da bude i diler koji je mladima distribuirala drogu, ali ih navela i na korišćenje.

Pored toga što su maloletnici koristili drogu, i kačili fotografije na profile, šokantno je to što su uopšte mogli da nabave zabranjene supstance.

Izvor: telegraf

 

 

 

 

 

Podelite sa prijateljima
Kommentari