Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Insajder > Detalj

Insajder

Kad vidite koju je rasu psa dobio Putin za rođendan, shvatićete da boljeg vlasnika nije mogao da ima

Insajder | 13.10.2017 - 07:28 | 1745 puta pročitano

Ruski predsednik dobio je poklon za nedavno proslavljeni rođendan.

Predsednik Turkmenistana čestitao je kolegi Vladimiru Putinu rođendan i poklonio štene alabaja (srednjoazijskog ovčara) po imenu Verni.

Želeo bih da počnem sa prijatnom misijom. Nedavno ste slavili rođendan. Zbog toga vam od srca čestitam i želim, naravno, dobro zdravlje, uspeh i sve najbolje - rekao je Berdimuhamedov na početku sastanka.

On je napomenuo da Putin mnogo radi na pitanju ekologije, preneo je "Sputnjik".

- Imamo zajedničkog prijatelja — to je jedinstvena drevna rasa alabaj. I danas sam doneo sa sobom ovog malog alabaja - dodao je on.

Prema njegovim rečima, pas je nazvan Verni.

RASA ALABAI

Srednjeazijski ovčar se formirao pre 4 hiljade godina kao čuvarska i pastirska rasa pasa. Psi su se koristili za čuvanje stada ovaca od vukova i drugih grabljivica, a i za odbranu karavana od napada.

Srednjeazijski ovčar je miran, neustrašiv pas čuvar. Veoma je dominantan, pa može da bude agresivan prema drugim psima, ako smatraju da im ugrožavaju teritoriju.

Ovi psi su odgajani u porodici, među ljudima, pa im je neophodno ljudsko društvo i stalna komunikacija sa čovekom.

Srednjeazijski ovčar nije pas za svakoga. Potreban mu je iskusan vlasnik koji poznaje rase čuvare i njihov temperament.

Srednjeazijski ovčar treba vlasnika koji često dugo pešači ili trči. Potrebno im je puno treninga i svakodnevne duge šetnje. Kada leži i čuva imovinu, naizgled deluje lenj, ali on ipak može da potrči u deliću sekunde. Ovaj pas bez problema izdržava ekstremno niske, ali i visoke temperature.

Izvor: telegraf

 

 

Podelite sa prijateljima
Kommentari