Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Vijesti dana > Detalj

Vijesti dana

JOŠ SAMO DA IM I VAZDUH PLAĆAMO! Banke promenu PIN-a naplaćuju do 200 dinara

Vijesti dana | 11.01.2018 - 15:06 | 405 puta pročitano

Ukoliko posumnjate da vam je bankovna kartica nebezbedna i da je vaš PIN dospeo u nečije ruke, možete promeniti četvorocifreni kod. Međutim, to zadovoljstvo će vas koštati, kao i većina bankarskih usluga.


Nakon što smo pisali o tome da banke naplaćuju proveru stanja računa na bankomatima, nekolicina čitalaca nam je ukazala i na to da se naplaćuje usluga promene sigurnosnog koda.


Mladen Rakić iz Niša klijent je Halk banke, koji je za ovu uslugu platio 150 dinara po kartici.


- Zaboravio sam novčanik sa karticama i dokumentima u jednom restoranu. Na svu sreću dobio sam sve nazad, ali sam odlučio da promenim PIN-ove i na platnoj i na kreditnoj kartici za svaki slučaj. Odradio sam to na bankomatu, da ne bih čekao u banci i imao sam šta i da vidim. Za to mi je naplaćeno ukupno 300 dinara, za svaku karticu po 150 dinara. Znam da banke samo vazduh ne naplaćuju, ali mi nije jasno zašto uzimaju novac i za ovu uslugu kad njih to apsolutno ništa ne košta - pita se Rakić.


Halk banka nije usamljen slučaj. Skoro da nema banke koja ne naplaćuje ovu uslugu, samo što tarifa varira od 100 do 200 dinara za fizička lica. Tako je, na primer, u Sber i Prokredit banci ta usluga 100 dinara, dok ćete za promenu PIN-a u Sosijete ženeralu platiti 150, a prednjače NLB i Unikredit, koje ovu uslugu naplaćuju 200 dinara.


Još gora situacija je kada je reč o preduzetnicima. Za njih je ova usluga višestruko skuplja i kreće se čak i do 600 dinara.


U potrošačkim udruženjima kažu da im stiže niz pritužbi na rad banaka, a da se čak 80 odsto odnosi na naplatu raznih vrsta provizija.

I u centar NBS, koji prima pritužbe građana na rad banaka, niz žalbi se odnosi na naplatu naknada od strane banaka.

- Pritužbe se uglavnom odnose na obračun i visinu naknada koje banke naplaćuju za održavanje tekućih računa, prilikom prevremene otplate kredita, za izdavanje potvrda o otplaćenim kreditima, korišćenje platnih kartica, odnosno podizanje gotovine na bankomatu druge banke, kao i na dužinu postupka za odobravanje kredita - kažu u NBS.


Na spisku onoga što se naplaćuje je i izdavanje kartice po hitnom postupku, koje košta oko 1.500 dinara, troškovi blokiranja kartice od 300 do 3.000 dinara, slanje opomene 200 do 600 dinara, izdavanje menica 50 dinara, puštanje kredita u opticaj do tri odsto, upit stanja na bankomatu 15 do 20 dinara. SMS provera stanja na računu je oko 10 dinara za poruku, prenos novca za kupljenu nekretninu 1.500 do 8.000 dinara, troškovi obrade neosnovanih reklamacija od 1.000 do 2.500 dinara. Banke su tako, nedavno, počele da naplaćuju i ležarinu na izdate čekove koji nisu prošli, pored toga što i svaki taj papir mora posebno da se plati od 30 do 100 dinara.

Izvor: informer
Podelite sa prijateljima
Kommentari