Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Vijesti dana > Detalj

Vijesti dana

Haški optuženik Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu!

Vijesti dana | 22.11.2017 - 11:58 | 216 puta pročitano

Ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću kriv je za ratne zločine, između ostalog genocid u Srebrenici, počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine, izrečeno je danas u prvostepenoj presudi Haškog tribunala.

Bivši komadant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen je pred Haškim tribunalom na doživotnu kaznu zatvora.

 

Vijeće je utvrdilo da Ratko Mladića nije kriv po tački 1 - genocid u šest općina (Ključ, Sanski Most, Prijedor, Kotor Varoš, Foča, Vlasenica) i da jeste kriv kao učesnik raznih zločinačkih poduhvata.

 

Kriv je za:

tačku 2. - genocid, tačku 3. - progon i zločin protiv čovječnosti, tačku 4. - istrebljenje, zločin protiv čovječnosti, tačku 5. - ubistvo, zločin protiv čovjekčnosti, tačku 6. - ubistvo, kršenje zakon i običaja ratovanja, tačku 7. - deportacija, zločin protic čovječnosti, tački 8. - nehumano i prisilno premještanje, tačku 9. - terorisanje i kršenje zakona i običaja ratovanja, tačku 10. - protivpravni napadi na civile i tačku 11. - uzimanje talaca, kršenje zakona i običaja ratovanja.

 

Sudsko vijeće Haškog tribunala utvrdilo je da nije bilo genocidne namjere u opštinama Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tokom rata u BiH, saopšteno je tokom čitanja presude.

Zaključeno je da je ciljana grupa, koja je ubijena toko rata, bila "relativno mali dio Bošnjaka u cjelini", zbog čega nije zaključeno da je cilj bio njihovo uništenje u cjelini.

 

Vijeće je našlo da je nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen gencodid, kao i da je postojala namera Sarajevsko-romanijskog korupsa da se granatira Sarajevo i širi teror i terorisanje stanovništva, da su počinjena ubistva, protivpravni napadi na civile, ubistvo kao zločin protiv čovječnosti.

 

Vijeće je, prema riječima sudije Alfonsa Orija, zaključilo i da su pripadnici Vojske Republike Srpske uzeli pripadnike UNPROFOR-a za taoce 1995. godine.

 

Što se tiče sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata, Vijeće je zaključilo da je od 1991. do kraja novembra 1995. postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem da se trajno uklone Bošnjaci i Hrvati sa teritorije BiH i to putem progona, istrebljivanja, ubistva, nehumanih djela prisilnog premještanja i deportacije.

 

Konstatovano je da dokazi ne idu u prilog zaključku da je krivično djelo genocida bilo dio cilja sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata.

 

Suđenje generalu Vojske RS-a Ratku Mladiću počelo je 16. maja 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine.

 

Izvor:ekskluziva.ba   Ba.n1info.com


Podelite sa prijateljima
Kommentari