Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Vijesti dana > Detalj

Vijesti dana

Evakusiano preko 130 ljudi, 73 vozila izvučena iz smeta, NAJTEŽE je na Pešteru

Vijesti dana | 11.01.2017 - 10:18 | 4310 puta pročitano

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije angažovao je više od 250 vatrogasaca u akcijama spasavanja u kojima je do sada zbog snega i hladnoće evakuisano više od 130 osoba, izjavio je danas zamenik načelnika tog sektora Boban Stevanović.

Stevanović je za RTS kazao da je zbog snežnih nanosa i niskih temperatura trenutno najteža situacija na Pešteru, istoku, jugoistoku i delu zapadne Srbije.

- Postoji problem sa visinom snežnog pokrivača i kako da stignete do svih puteva, uključujući i makadamske - rekao je Stevanović, navodeći da su iz smetova do sada izvucena 73 vozila.

Upitan da li će se, pošto se predviđa otopljavanje, ukinuti vanredna situacija, on je rekao da lokalni štabovi imaju svoje stručno operativne timove, a na osnovu njihove procene na terenu šef Sstaba, predsednik opštine doneće adekvatnu odluku.

- Ne očekujem da će se jednovremeno vanredne situacije ukidati, već sukcesivno - podvukao je Stevanović.

On je ukazao da su Sektor za vanredne situacije i svi ostali potencijali MUP-a bili angažovani danonoćno na poslovima pružanja pomoći.

- Do ovog trenutka više od 250 vatrogasaca bilo je angažovano na konkretnim akcijama spašavanja i evakuisanja. Samo do sada je evakuisano više od 130 pojedinaca, gde se iskazala potreba, te je iz smetova izvučeno vsise od 73 vozila. Samo tokom noći imali smo četiri intervencije koje su bile u domenu pruženja pomoći i asistencije medicinskim službama -, objasnio je Stevanović.

Kazao je da je ove godine primećen značajan pomak u pripremljenosti lokalnih vlasti u odnosu na prethodne godine.

- Radi se o intetrisanom sistemu u kojem sve snage moraju dati sav svoj potencijal kako bi odgovor na elementarnu nepogodu bio adekvatan“ - poručio je on.

Kada je reč o vraćanju u školske klupe, on je objasnio da o tome odluku donosi gradonačelnik ili predsednik opštine, na osnovu procene stručno operativnih timova o opasnosti, sagledavanju stanja na teritoriji, stepena snabdevenosti, prohodnosti puteva do škola, demografske situacije i nakon konsultacija sa nadležnim ministarstvom.

Na pitanje da li postoji opasnost od porasta vodostaja i poplava usled topljenja snega Stevanović je ukazao da Sektor za vanredne situacije deluje u skladu sa procenama nadležnih instituacija.

- Opuštanja ne može biti. Ovo je tek trećina zime. Očekujemo tako brzo topljenje snega“ - zaključio je on.

Izvor: blic

 

 

Podelite sa prijateljima
Kommentari