Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Vijesti dana > Detalj

Vijesti dana

Erdogan stiže večeras u Beograd, čuva ga 50 ličnih telohranitelja i 3.000 srpskih policajaca

Vijesti dana | 09.10.2017 - 11:11 | 1505 puta pročitano

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan stiže večeras u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima, učestvovati na srpsko-turskom poslovnom forumu i posetiti Novi Pazar.

Erdogan stiže večeras, a prema najama iz Beograda i Ankare, zvanični deo posete počinje u utorak, 10. oktobra.

Svečani doček predsedniku Turske biće priređen u Palati "Srbija", gde će ga dočekati predsednik Srbije, a zatim će biti održan i tet-a- tet razgovori Vučića i Erdogana.

Erdogan će se odvojeno sastati i sa predsednicom Skupštine Majom Gojković, a zajedno sa predsednikom Srbije trebalo bi da učestvuje i u radu poslovnog foruma.

Drugog dana posete, u sredu, 11. oktobra predviđena je poseta Novom Pazaru.

Erdogana će čuvati 50 telohranitelja i 3.000 srpskih policajaca

Erdogana će čuvati najmanje 50 ličnih telohranitelja. U velikoj delegaciji, koja stiže u nekoliko aviona, osim 185 privrednika biće i osam turskih ministara.

Osim Erdoganovog obezbeđenja, o sigurnosti svakog njegovog koraka u Srbiji dodatno će brinuti i oko 3.000 naših policajaca.

S obzirom na to da su politički protivnici prošle godine pokušali njegovu likvidaciju, uopšte ne čudi što apsolutni lider Turske toliko veliku pažnju poklanja ličnoj bezbednosti. Od tog neuspelog puča u Turskoj sredinom jula 2016, Erdogan je značajno pojačao obezbeđenje, pa ga u stopu prati veliki broj telohranitelja.

Investicije, Turski tok, poslovni forum...

U fokusu posete biće ekonomska saradnja pri čemu je srpska strana najviše zainteresovana za privlačenje novih investicija iz Turske, a jedna od tema biće i energetika, odnosno gasovod Turski tok.

U posetu Srbiji sa predsednikom Turske doputovaće i 185 privrednika zainteresovanih da ulažu u Srbiji. Biće održan poslovni forum Srbija-Turska i potpisan novi Sporazum o slobodnoj trgovini dve zemlje, a očekuje se i potpisivanje ugovora o dolasku nekoliko turskih kompanija u Srbiju.

Proširenim Sporazum o slobodnoj trgovini Srbiji će biti omogućen bescarinski izvoz u Tursku suncokretovog ulja i sirovog suncokreta u određenim količinima, kao i goveđeg mesa.

Tekstilne fabrike

Po ranijim najavama do kraja godine biće otvorene dve fabrike turskih tekstilnih kompanija, u Lazarevcu i Lebanu, a postoji interesovanje turskih kompanija i za izgradnju hotela, ulaganje u nekretnine i građevinski sektor u Srbiji.

Robna razmena Srbije i Turske prošle godine je iznosila oko 900 miliona dplara, a procene su da će ove godine premašiti milijardu dolara. Od janura do avgusta ove godine Srbija je u Tursku izvezla robu u vrednosti 442 miliona evra, a uvezeno je za 284 miliona dolara.

U Srbiji posluje više od 70 turskih kompanija koje su investirale oko 110 miliona evra, uglavnom u tekstilnoj, prehrambenoj i gradjevinskoj ndustriji.

Erdogan je poslednji put posetio Srbiju 2010, ali tada u svojstvu premijera Turske.

Brojni sporazumi na stolu

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, uslediće sastanci dve delegacije i potpisivanje više sporazuma između Srbije i Turske.

Dva predsednika obratiće se zatim medijima na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Poseta turskog predsednika dogovorena je na sastanku Erdogana i Vučića u Njujorku, gde su učestovali na sednici Generalne skupštine UN.

Predsednik Vučić je tom prilikom naglasio da će Erdoganova poseta biti potvrda velikog prijateljstva dva naroda i izrazio zahvalnost turskim kompanijama koje su ulagale u najnerazvijenijim mestima u Srbiji.

- Naša zemlja gaji iskreno prijateljstvo prema turskom narodu i mi danas imamo priliku da započnemo novi proces u našim odnosima istakao je predsednik Vučić.

Ulje direktno iz Srbije, ne preko BiH

Kako piše RTS, Sporazum o slobodnoj trgovini iz 2010. biće proširen. Umesto u BiH, pa odatle u Tursku, od sada suncokretovo ulje direktno ide iz Srbije. Kako je objavio  RTS Bescarinski ćemo moći da izvozimo 35.000 tona i 15.000 tona sirovog suncokreta.

- Carina je nula, do sad bila od 50 do120 odsto, neke druge zemlje su imale tu privilegiju, mi nismo. Ovo je prilika da povećamo zasade pod suncokretom - napominje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Bez carina će ići i pet hiljada tona goveđeg mesa. Nedimović ističe da Srbija ima dovoljne količine za tu kvotu.

- Samo u poljoprivredi, te dve stvari vrede 60 miliona evra u robi - dodaje resorni ministar.

Ministar trgovine Rasim Ljajić navodi da je drugog dana Erdoganovog boravka predviđena poseta Novom Pazaru, razgovori sa predsednicima nekoliko opština iz regiona, gde će tema biti realizacija infrastrukturnih projekata koje ce Turska finansirati ili finansira.

Turske firme u Srbiji investirale su već više od 110 miliona dolara. Predsednik Aleksandar Vučić poručuje da ne sme da se zaboravi da turske fabrike od Vladičinog Hana, Krupnja, Žitorađe, Leskovca, drže ta mesta u životu.

- U Lebanu se za mesec dana otvara novi fabrika. Očekujem mnogo investicija u Kraljevu i Loznici za njih dolaze dobri dani, u Kraljevu dve fabrike, 2.000 i 2.500 zaposlenih. Time rešavamo stvari u Kraljevu, blizu smo potisivanja ugovora - napominje Vučić.

Prošle godine razmena robe između Srbije i Turske vredela je oko 800 miliona dolara, a cilj dve strane je milijarda.

Prepreka saradnji nije neslaganje o Kosovu i Metohiji. Svojevremeno je za stav Ankare koja je Kosovo priznala, Erdogan rekao da nije usmeren protiv Srbije.

Bivši ambasador u Turskoj Vladislav Jovanović naglašava da ekonomija nikada ne ide bez svoje posestrime politike i obrnuto.

- Neki put ide prvo politika. Kod Erdogana je to važno, Turska, kao i Rusija, ponovo se vraća na svoj raniji koncept - blisko inostranstvo - kaže Jovanović i dodaje da je ona nekada dominirala i dobrim delom Balkana, Severnom Afrikom, Bliskim istokom.

Dok je Srbiji EU cilj, zemlja u kojoj Erdogan sa svojom partijom od 2001. uglavnom slavi na izborima, neslavno čeka 54 godine na vratima Brisela. Postavlja se pitanje kako će se čitati poseta u kontekstu komplikovanih odnosa Brisela i Ankare.

- Imamo Rusiju, Kinu i Tursku koji su direktna konkurencija EU i SAD, sada je na njima da nauče lekciju iz istorije koju su zaboravili - ističe Vladislav Jovanović.

Izvor: blic

 

 

 

 

Podelite sa prijateljima
Kommentari