Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Vijesti dana > Detalj

Vijesti dana

BANKARKE O KREDITNOJ PREVARI VEKA: Svesno smo obmanjivali klijente! Morali smo da hvalimo kredite u švajcarcima

Vijesti dana | 13.11.2017 - 09:43 | 96 puta pročitano

Uputstvo nadređenih bilo je da klijentima treba napomenuti kako je reč o "najpovoljnijim" kreditima, te da je švajcarski franak jedna od najstabilnijih svetskih valuta, čime bi se smišljeno zavarali da nema rizika od rasta kursa, ispričala je službenica banke.

Bivša bankarska službenica iz BiH priznala je da je od nadređenih dobila uputstvo da klijentima sugeriše podizanje kredita u švajcarskim francima. Ona je sugerisala podizanje kredita s valutnom klauzulom CHF, u spornom periodu počevši od 2005. godine, kad su takvi toksični krediti plasirani na tržište, obavestili su iz Udruženja "Franak", iz kog ističu da poseduju overeno priznanje ove službenice banke.Službenica je, prema ovom uputstvu, klijentima isticala da je u CHF kreditima najniža kamatna stopa u odnosu na sve ostale kredite, što je bio dodatan razlog da se takvi ugovori zaključuju. U tu svrhu službenica je potvrdila da je banka svesno i s namerom kreirala jedan do dva postotna boda nižu promenljivu kamatnu stopu za CHF kredite u odnosu na druge pozajmice, kako bi se budući korisnici doveli u zabludu da uzimaju jeftiniji kredit, saopštili su iz Udruženja "Franak".

Oni navode da, prema izjavi bankarske službenice, klijente nisu upozoravali o mogućim negativnim posledicama i visokim rizicima kredita u švajcarskim francima. Štaviše, preporučivali su se takvi krediti.

Iz Udruženja "Franak" ističu da se, bez obzira na to što je ovo slučaj iz susedne države, radi o istoj praksi u bankama koje posluju na području regiona.
- To priznanje iz kruga bankarskih službenika potvrđuje ono o čemu mi u Udruženju "Franak" godinama govorimo u javnosti - reč je o smišljenoj i pripremljenoj prevari banaka kako bi se ostvario ekstraprofit. Banke su takve kredite plasirale bez obzira na opasnost od takvih kredita za egzistenciju korisnika kredita i njihovih porodica. 

z pomenutog udruženja tvrde da imaju pouzdana saznanja o svedočenjima bankara u privatnim sudskim procesima u Republici Hrvatskoj, u kojima oni nedvosmisleno svedoče kako nisu upozoravali klijente na razlike između valutne klauzule evro i valutne klauzule CHF, kao ni na rizike koji iz toga proizlaze, jer nisu imali nikakva saznanja o tim razlikama i rizicima.

- To je dokaz da uprave banaka svesno i s namerom nisu naučile lične bankare o tim rizicima i razlikama, te su tako putem njih svesno i s namerom dovodile svoje buduće klijente u zabludu. Udruženje "Franak" ovim putem apeluje na savest zaposlenih u bankama, i molimo da nam se jave i progovore o uputstvima i naredbama koje su dobijali od pretpostavljenih. Posebno apelujemo na one koji više ne rade u bankama i koji iznošenjem istine ne strahuju za svoja radna mesta i svoju budućnost. Sledite primer službenice iz susedne BiH i pomozite da istina napokon izađe na videlo! -poručuju iz Udruženja "Franak".

Izvor: informer

 

Podelite sa prijateljima
Kommentari