Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Vijesti dana > Detalj

Vijesti dana

ALBANCI TRAZE PRESEVO, BUJANOVAC I MEDVEDJU INACE NECE BITI MIRA..

Vijesti dana | 09.08.2017 - 09:42 | 2680 puta pročitano

Izdato je saopštenje.

Kuštrim Kadriu, lider građanskog pokreta "Vatra" (Ognjište) šokirao je danas svojom izjavom.

Naime, on je rekao da je došlo vreme da se pitanje istočnog Kosova (tzv. Preševske doline) konačno reši i to tako što će srpska i albanska strana razmeniti teritorije. Prema njegovoj ideji, razmena treba da se izvrši po principu: tri opštine na severu Kosova, nastanjene Srbima, za tri opštine na jugu Srbije, nastanjene Albancima.

"Povoljan je trenutak da se već jednom reši ovo pitanje

između Albanaca i Srba, čiji je čvor problema Istočno Kosovo, odnosno opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Ukoliko i dalje ostanu u Srbiji, kao što su sada, neće biti stabilnosti i mira na Balkanu. I kao takve, u svakom trenutku mogu biti uzrok političke i bezbednosne nestabilnosti.

Zvečan, Zubin Potok i Leposavić pravno su pod srpskom jurisdikcijom, dok su tri opštine u Srbiji koje su većinski nastanjene Albancima na Istočnom Kosovu pod upravom albanskih političara, ali su zapostavljene od strane Vlade Srbije u smislu privrednih investicija.

Ideje o razmeni teritorija treba da budu podržane od kosovske politike kao i međunarodnog faktora, ukoliko želimo jedan miran region, pošto je došlo vreme za razvoj života u miru za narod Balkana", piše u saopštenju pokreta "Vatra".

U suprotnom, prema njihovom mišljenju, "Kosovo će izgubiti i sever i istočno Kosovo".

Izvor:bktvnews Telegraf

 

Podelite sa prijateljima
Kommentari