Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Vijesti dana > Detalj

Vijesti dana

AFERA "RAJSKI PAPIRI" Isplivale tajne o SKRIVENOM BOGATSTVU svetske elite, u skandal uvučeni kraljica, Trampovi ljudi, Putinov zet..

Vijesti dana | 06.11.2017 - 08:27 | 411 puta pročitano

Najveće svetske kompanije, čelni ljudi država i druga velika imena globalne političke scene, ali i zabave i sporta, koji su svoj imetak sklonili u okviru tajnih "poreskih rajeva" biće otkrivena ove nedelje u okviru ogromnog novog istraživačkog projekta koji će ispitati ofšor carstva Velike Britanije, javlja britanski "Gardijan".

Podaci su se pojavili samo nedelju dana nakon objave 13.4 miliona datoteka u okviru kojih su obelodanjena globalna okruženja gde cveta zloupotreba poreza, kao i kompleksni, a naizgled površni načini da najimućnije kompanije mogu legalno da zaštite svoje bogatstvo.

Dokumenti su stigli od dva provajdera ofšor servisa i kompanija koja registruje 19 poreskih rajeva pala je pod perom nemačkog "Zidojče Cajtunga", a sve je objavljeno zahvaljujući Internacionalnom konzorcijumu istraživačkog novinarstva sa partnerima u koje spadaju i britanski "Gardijan", "Bi-Bi-Si" i "Njujork tajms".

U okviru projekta koji je nazvan "Rajski papiri", između ostalog navedeno je:

  • Milioni funti od privatnog imanja kraljice Velike Britanije Elizabete Druge koji su uloženi u fond na Kajmanskim ostrvima, pa i deo sredstava koji je otišao trgovcu optuženom za eksploatisanje siromašnijih porodica i ranjivog naroda.
  • Obilna ofšor poslovanja članova Kabineta predsednika SAD Donalda Trampa, kao i njegovih savetnika i donatora, uključujući i velike isplate od firme čiji je suvlasnik zet Vladimira Putina koje su usmerene grupaciji američkog sekretara za trgovinu Vilbura Rosa.
  • Kako su društvene mreže Tviter i Fejsbuk dobile stotine miliona dolara investicija koje mogu da se isprate do državnih finansijskih institucija Rusije.
  • Fond Kajmanskih ostrva koji izbegava plaćanje poreza kojim upravlja glavni čovek za finansije premijera Kanade Džastina Trudoa.
  • Ofšor fond vredan 450 miliona dolara za koji se prethodno nije znalo, a u kom je čuvano bogatstvo lorda Aškrofta.
  • Intenzivno izbegavanje plaćanja poreza svetskih kompanija među kojima su i Najk i Epl.
  • Kako su neka od najslavnijih svetskih imena filma i televizijske industrije zaštitila svoje finansije kroz niz ofšor šema.
  • Milijarde povraćaja poreza Ostrva Men i Malte vlasnicima privatnih aviona i luksuznih jahti.
  • Tajna pozajmica i dogovor koji koristi Glenkor, multinacionalna kompanija sa sedištem u Londonu, u pokušaju da osigura unosna prava za rudarstvo u Kongu.
  • Kompleksne ofšor mreže koje koriste dva ruska milijardera za kupovinu učešća u fudbalskim klubovima Arsenal i Everton.

Objava ove istrage, u čijoj realizaciji je učestvovalo više od 380 novinara koji su godinu dana pregledali i slagali dokumentaciju u okviru koje neki od podataka datiraju i od pre 70 godina, događa se u periodu u kom vlada globalna finansijska nejednakost.

U međuvremenu, multinacionalne kompanije prebacuju rastući deo profita ofšor, samo u protekloj godini izračunato je da je prebačeno 600 milijardi dolara, a to će obelodaniti vodeći svetski ekonomista Gabrijel Zukman ove nedelje.

- Poreski rajevi su jedan od ključnih segmenata u rastu svetske nejednakosti. Dok ona raste, ofšor izbegavanje plaćanja poreza postaje elitni sport - naveo je Zukman.

Izvor: blic

 

Podelite sa prijateljima
Kommentari