Nalazite se ovde: Naslovna > Magazin > Sport > Detalj

Sport

Đoković doneo Srbiji 2:0 u Dejvis kupu

Sport | 04.02.2017 - 07:22 | 2880 puta pročitano

Novak Đoković je doneo 2:0 Srbiji u Dejvis kup duelu sa Rusijom, jer mu je mladi rival Danil Medvedev, posle izvrsno odigranih 136 minuta, predao meč pri vođstvu srpskog asa od 3:6, 6:4, 6:1, 1:0, usled povrede. Posle trijumfa Troickog i ovakvog ishoda Đokovićevog nastupa, naša nacionalna selekcija u subotu može do trijumfa, ako dubl pobedi goste.

Troicki je posle četiri i po sata velike borbe uspeo da savlada 20-godišnjeg Karena Hačanova, pa je sada na Novaka došao red da ostvari novi iskorak ka plasmanu u narednu rundu nadmetanja. U njoj će se naći ekipa koja stigne do tri pobede. Na Đokovićevom putu stoji debitant u ruskoj reprezentaciji, momak rođen 2. novembra 1996, koji je trenutno 63. na ATP listi.

Evo kako je protekao meč između Noleta i njegovog vrlo talentovanog rivala:

PRVI SET: Nole doživeo četiri brejka i povredu ramena

Meč je počeo servisima našeg tenisera, koji je na iznenađenje publike za dva minuta izgubio uvodna tri poena, i to drugi - zbog dvostruke servis greške. Onaj treći je dao nagoveštaj mogućnosti mladog Rusa, koji je iz trka poslao neodbranjivu dijagonalu, čime je došao do tri uzastopne brejk lopte. Dve je Nole spasio, ali je kod treće poslao lopticu u mrežu i time svoj servis gem "dao" suparniku - 0:1.

Đoković je odmah uzvratio i izjednačio na servis Medvedeva, spasivši prethodno dve gem-lopte - 1:1.

Velika borba se vodila i u sledećem gemu, koji je, takođe, završen - brejkom. Sad je Nole imao dve šanse da konačno povede, međutim, Rus je naterao našeg asa da greši u naredna tri poena - 1:2.

Više od neočekivanog rezultata na početku meča brinula je povreda ramena desne ruke Novaka Đokovića. Ipak, posle ukazane pomoći tokom predaha, on se vratio na teren.

Da to nije poremetilo Noleta pokazao je brejkom za izjednačenje - 2:2. Neizvesna borba je nastavljena, uprkos očekivanju publiike da Nole najzad iskoristi servis, pa je gem ponovo okončan brejkom - 2:3.

Tek u šestom gemu nije viđen brejk, nažalost, Medvedev je trećim vinerom materijalizovao servis - 2:4.

Vođstvo Rusa je utišalo publiku, pa je Đoković zatražio da se ona probudi. "Nole, Nole", orilo se "Čairom". Miljenik nacije je na tom talasu osvojio prvi gem na svoj servis - 3:4.

Nada da je mučenje drugog tenisera sveta prošlo, međutim, brzo je utihnula, grešio je Nole i omogućio Medvedevu da dođe na korak do osvajanja seta - 3:5. I osvojio ga je, četvrtim brejkom. Nole je spasio dve brejk lopte, nije mogao ni treću - 3:6.

DRUGI SET: Preokret Đokovića za izjednačenje

Iscrpljujućih 47 minuta prvog seta, uz očigledne bolove u ramenu, Nole je probao da ostavi iza sebe. Imao je i šansu za brejk, s dve lopte, ali je ipak "ispustio" gem - 0:1.

Gledaoci su pokušavali da podignu Đokovića, skandirajući mu ime, ali to tad "nije ušlo u glavu" otresitom Rusu. Uporan je bio Medvedev i iskoristio treću brejk loptu - 0:2.

Mučenje srpskog asa, pred roditeljima i braćom u Nišu, a i pred očima cele Srbije ispred TV ekrana, nastavilo se i u trećem gemu. Mada se na momente činilo da će Novak konačno da zaigra kako zna, Rus je bio neumoljiv - 0:3.

Medvedev je vezao pet gemova, šesti ipak nije mogao. Nole nije dao, trgao se i vratio set u neizvesnost - 1:3. I odmah potom brejkom došao do - 2:3.

A onda smo videli pravog Đokovića, ne u najboljem izdanju, ali dovoljno spremnog da lako iskoristi svoj servis. Izjednačenje - 3:3.

Velika borba u "Čairu" se nastavila, Rus je uzvratio jednako brzo - 3:4.

Dugi poeni, strepnja da Nole ne izgubi servis, pa nada da se to neće dogoditi, obeležili su sledeći gem. Na kraju, ipak, stegnuta pesnica srpskog asa - 4:4. Kao najavu da se mučenju bliži kraj - 5:4.

Vratio se osmeh na lice Novaka Đokovića, vratila se vera na tribinama niške hale da je sve dotad bio samo ružan san. I jeste, posle 0:3, Srbin je napravio preokret i Rusu, posle 55 minuta, stavio do znanja "ko je ko". Asom za - 6:4.

TREĆI SET: Pravo lice Novaka za vođstvo

Kako je Đoković završio drugi, tako je Medvedev počeo treći set, bez izgubljenog poena - 0:1. Okuražio se Rus lako dobijenim gemom, zapretio brejkom, dvaput, ali je zaboravio da s druge strane mreže ima čoveka od koga je nedavno učio na treningu u Monte Karlu. Volejom na mreži, kako samo on to ume, Nole je digao publiku na noge - 1:1.

A kad se, najzad, zagrejala srpska mašina, Medvedev je dobio lekciju kako se gubi servis. Nole je poveo brejkom - 2:1.

Skoro dva sata je trebalo da proteknu da Srbija na delu vidi pravog Đokovića. Bez napora, rutinski, bez izgubljenog poena, poveo je 3:1. I odmah potom novim brejkom najavio rasplet - 4:1.

Da će Nole da preokrene rezultat u setovima pokazao je na svoj servis, uz malo muke istina, ali kad je trebalo da zapne nije stao - 5:1. Publika je u transu, Đoković u zaletu, Rus je nemoćan, semafor se "raduje" - 6:1. Posle 31 minuta.

ČETVRTI SET: Prevremeni kraj

Novak je dobro otvorio četvrtu deonicu, ali njegov rival nije uspeo da izdrži. Jedno proklizavanje, još sa početka meča, izgleda da je prouzrokovalo bolove koje je dugo izdržao, ali ne i posle dva sata 16 minuta borbe. Tada je, vidno hramljući, obavestio sudiju - da ne može više.

Izvor: sport.blic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podelite sa prijateljima
Kommentari