Povlace se sladoledi Tviks, Snikers i M&M sa srpskog trzista
Ministarstvo poljoprivrede Srbije dobilo obaveštenje da sladoled uvezen iz Francuske sadrži etilen oksid iznad dozvoljenih granica
Opasnost po zdravlje postoji samo usled dugotrajnog izlaganja, pa oni koji su pojeli nekoliko pomenutih sladoleda ne bi trebalo da brinu
 
Sa srpskog tržišta je počelo povlačenje sladoleda M&M, Snickers i Twix sa povećanim nivoom etilen oksida, a koji su uvezeni iz EU zemalja, rečeno je danas Tanjugu u Upravi za veterinu.

Same kompanije su, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, već dobrovoljno počele sa povlačenjem spornog lota.

Uvoznik za Srbiju je Mars Balkan Ist Nami.

U Upravi za veterinu navode da je 2. avgusta, u 17:38 sati, od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije (RASFF) Ministarstvo poljoprivrede Srbije dobilo obaveštenje kao dodatnu informaciju da sladoled uvezen iz Francuske sadrži stabilizator „Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800“ – etilen oksid iznad dozvoljenih granica, koji je prva detektovala Španija.

Broj lota aditiva koji je ugrađen u sladoled je 0013925497.
U pitanju su proizvodi pod nazivom M&M, Snickers i Twix, uvezeni iz EU zemalja.

U Upravi za veterinu kažu da sprovode zakonske mere u vezi sa povlačenjem proizvoda sa tržišta i zabrane uvoza spornih proizvoda, do okončanja istrage.

Šta je etilen oksid zbog koga su povučeni sladoledi

Etilen oksid, zbog kog je sa srpskog tržišta počelo povlačenje sladoleda M&M, Snickers i Twix, Američka agencija za zaštitu životone sredine označava kao kancerogen, ali opasnost po zdravlje postoji samo usled dugotrajnog izlaganja, pa oni koji su pojeli nekoliko pomenutih sladoleda ne bi trebalo da brinu, kaže za Nova.rs toksikolog, prof. dr Petar Bulat.

Profesor Bulat objašnjava za Nova.rs da je u ovim proizvodima pronađen etilen oksid koji se u medicini, pored jonizujućih zračenja, koristi za sterilizaciju igli za špriceve.

“U pitanju je gasovita, nestabilna materija, koja nakon sterilizacije ispari”, objašnjava Bulat.

Na pitanje kako se onda etilen oksid našao u sladoledu, kaže da je proizvođač sladoleda verovatno kupio aditiv od nekoga ko nije imao dovoljno čistu proizvodnju.

“Etilen oksid je jedna od polaznih supstanci za proizvodnju etilen glikola koji se koristi kao antifriz. Verujem da je ovde u pitanju dodatak koji je zadužen za to da se sladoled ne stegne previše, da bi bio kremastiji”, objašnjava profesor.

Etilen oksid, kako kaže, može da bude veoma opasan za nekog ko je izložen izuzetno visokim koncentracijama, ili ukoliko izloženost malim koncentracijama jakao drugo traje.

“Velikim koncentracijama ovog gasa neko može da bude izložen uglavnom putem disajnih organa. U tom slučaju prvo dolazi do nadražaja respiratornih puteva, kašljanja, suzenja očiju. Može da dovede i do poremećaja centralnog nervnog sistema, ali samo u slučaju ekstremno velikih doza”, objašnjava toksikolog.

Ova supstanca se, kaže, kod Američke agencije za zaštitu životne sredine pominje kao kancerogena, dok je Međunarodna agencija za istraživanje raka svrstava u materije za koje postoje ograničeni dokazi da su kancerogeni.

“Amerikanci povezuju dugotrajnu izloženost etilen oksidu sa pojavom raka dojke kod žena i malignitetima limfnih čvorova. Sama činjenica da se pominje u tom svetlu govori da nije zgodno da se nađe u hrani. Ali opasnost svakako ne postoji za nekog ko je pojeo nekoliko pomenutih sladoleda”, kaže profesor.

Izvor bebac.rs
Objavljeno: 04.08.2021

❮ Nazad