Vučić obišao rekonstruisanu brodsku prevodnice na HE Đerdap 1
Rekonstruisanu brodsku prevodnicu na hidroelektrani (HE) Đerdap 1, danas je obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Radove u vrednosti 28,5 miliona evra obavili su nemačka firma D S S Noel i domaća preduzeća Feromont inženjering Beograd i Elektromontaža Kraljevo.

Za rekonstrukciju prevodnice 60 odsto sredstava je obezbeđeno iz kredita Evropske razvojne banke, a ostalih 40 procenata je grant Connecting Europe facility fonda.

Zahvaljujući rekonstrukciji je skraćeno vreme prevođenja brodova sa sat i 50 minuta na sat i 30 minuta, smanjen je broj i trajanje nepredviđenih zastoja plovidbe i povećana bezbednostrada prevodnice.

Produžen je i vek trajanja opreme na prevodnici, umanjeni troškovi održavanja za 30 odsto, a smanjen je uticaj rada prevodnice na životnu sredinu.

Prosečan broj plovila godišnje kroz prevodnicu bio je oko 6.300, a modernija tehnologija omogućiće 10.000 plovila u toku godine.

Vučić je, u okviru posete Kladovu, obišao i radove na rekonstrukciji deonice državnog puta od Golog Brda do Kladova, u dužini od 34 kilometra, koje izvodi Štrabag. On je istako da je taj put „žila kucavica istočne Srbije“.

Vrednost radova na putu od Golog Brda do Kladova je 592 miliona dinara, a posao će biti završen u narednih desetak dana, jer je ostalo da se završi još kilometar i po.

Vučić je danas u telefonskom razgovoru sa ministrom finansija Sinišom Malim dogovorio da se do kraja godine obezbedi iz budžeta dodatnih devet miliona evra za rekonstrukciju puteva.

Na kraju posete Kladovu, Vučić će obići radove na rekonstrukciji deonice puta od Porečkog mosta do Golog brda duge 21,6 kilometara, koju izvodi preduzeće Srbija autoput.

Izvor: danas.rs
Objavljeno: 13.07.2021

❮ Nazad