ŽIVELO "ČELIČNO PRIJATELJSTVO" SRBIJE I KINE: Kineske vesti o razgovoru predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga
Tom prilikom Si Đinping je rekao da srpski narod pripada onoj naciji koja visoko ceni i neguje prijateljstvo. Između Kine i Srbije postoji jako "čelično prijateljstvo", koje zaslužuje da ga čuvamo i razvijamo generacijama.

Obe zemlje se suočavaju sa prilikama i izazovima, a Kina je spremna da zajedno sa Srbijom polazeći od strateškog nivoa kao i dugoročnog ugla, razmatra i razvija bilateralne odnose, na taj način da naši prijateljski odnosi budu vremenom što čvršći.

Si Đinping je naglasio da se međusobno podržavamo u naporima u cilju očuvanja državnog suvereniteta i bezbednosti. Kina podržava put razvoja koji je narod Srbije izabrao. Obe strane treba brzo da unaprede "jedan pojas i jedan put" sa visokim kvalitetom, da razvijemo novi program saradnje i zajedno planiramo razvoj.  

Treba da budemo zajedno i u borbi protiv korona virusa, u obnovi ekonomije i klimatskih promena. Kina je spremna da Srbiji pruži pomoć u borbi protiv korone ukoliko to bude potrebno - istakao je kineski predsednik.

Predsednik Vučić čestitao je stogodišnjicu osnivanja KP Kine. Kina je postigla veliki uspeh i postala bogata nacija. Takođe, Kina je značajan faktor u očuvanju mira i razvoja u svetu.

Vučić je izrazio uverenje da će KP Kine dalje voditi Kinu napred na putu socijalizma sa kineskom bojom. Kina je veliki prijatelj Srbiji. Prijateljski odnosi su sada na najvišem nivou, a Srbija je ponosna sa takvim "čeličnim prijateljstvom". Kina je pružala dugoročnu pomoć Srbiji u borbi protiv korone i time još jednom doprinela jačanju i konsolidovanju prijateljstva. Srbija će aktivno učestvovati u "jedan pojas i jedan put" i da unapredi konkretnu saradnju u svim oblastima. Živelo prijateljstvo između Srbije i Kine - poručio je predsednik Srbije.

Izvor: Novosti
Objavljeno: 25.06.2021

❮ Nazad