Doktorka uzimala pare od pacijenata, kolega, policajaca, prevarila i rođenu sestru
Kad je uvideo sa suprugom da im još uvek duguje pozamašnu svotu novca i da se Iva "na njihove
molbe o povratu oglušuje", Željko P. je odlučio da preduzme pravne korake, no pre toga su on i supruga svoju muku odlučili podeliti sa decom, ali su doživeli novi šok


Nakon nešto više od godinu dana "pauziranja", na Opštinskom kaznenom sudu u Zagrebunastavljeno je suđenje dr Ivi Popović (39), fizijatru iz Klinike za traumatologiju, optuženoj da je prevarila 31 osobu od kojih je pozajmila 20
miliona kuna (oko 2,6 miliona evra) i za sebe zadržala 9,4 miliona. U međuvremenu je dodala prezime Rabić i postala majka, a na sudu je, zbog proteklog vremena, ponovila da se ne smatra krivom.

Dosad je ispitano oko 15 svedoka, a među prvima svedočio je od Ivine sestre muž, Željko P. (51), univerzitetski profesor, koji joj je posudio oko 1,7 milion
kuna, i kojem je na kraju ostala dužna još 102.818 kuna. I njemu je, kao i većini oštećenih, Popović ispričala da je od vlasnika "Dinersa" Žarka Kraljevića
nasledila milione evra i da joj treba novac na njenom tekućem računu dok ne sedne nasledstvo, ali i da želi da otvori privatnu praksu. Željko joj je prvo posudio 15.000 kuna u maju 2012, sutradan još 35.000 kuna, a deo mu je odmah i vratila.

- Od maja 2012. do 21. januara 2013. preko tekućeg računa sam joj uplatio oko 1,7 milion kuna. Njen partner Tugomir radi na istom fakultetu kao i ja, pa sam ga pitao šta se radi s tim novcem, ali me uverio da je sve ok. I moja supruga je Ivi, kao svojoj sestri, posuđivala novac koji je preuzimala u našoj kući. Iva nam je novac vraćala preko nepoznatih muških osoba. Dogovor o pozajmici između Ive i moje žene je bio usmeni, a nju je oštetila za 65.000 evra i 178.618 kuna
– ispričao je transfer novca Željko P, zet okrivljene.

Kad je uvideo sa suprugom da im još uvek duguje pozamašnu svotu novca
i da se Iva "na njihove molbe o povraćaju oglušuje", Željko P. je odlučio da preduzme pravne korake, ali pre toga su on i supruga svoju muku odlučili podeliti sa decom, ali su doživeli novi šok.

- Kad smo se supruga i ja dogovorili da ćemo sve objasniti deci, saznali smo u razgovoru da je Iva pozvala u martu 2013. godine našeg maloletnog sina da joj dođe u Traumu, da joj treba nešto. Sin je otišao do nje, a ona mu je rekla da napiše izjavu koju mu je izdiktirala i rekla da lično potpiše ili da ću ja, u protivnom, kao njegov otac završiti u zatvoru, a on u popravnom domu. Primerak te izjave
mu nije dala, ali prema sećanju stajao je basnoslovni iznos koji je navela da joj ja dugujem.

- Jedva smo smirili sina i objasnili mu da u okviru međunarodnog prava kog je
RH potpisnica, taj potpis ništa ne vredi. Otkrili smo i da je Iva tada svakodnevno zvala moga sina i tražila da pretura po mojim stvarima ne bi li našao određenu dokumentaciju koja bi joj valjda išla u korist – prisetio se vrlo emotivno još Željko P, dodajući da su nakon toga protiv Ive podneli privatnu tužbu, te pokucali na vrata DORH-a i USKOK-a. Za ostale oštećenike, tvrdi, nije znao osim Ranke B. koja je udata za bratića njegove supruge.

- Klupko se počelo odmotavati i ubrzo smo saznali bolnu istinu da nismo jedini. Kad je Iva saznala da je moja supruga protiv nje pokrenula privatnu tužbu,
onda je ona mene tužila tvrdeći da ja njoj dugujem 1,6 milion kuna. U tom
periodu Iva se još interesovala kakav je odnos između mene i moje supruge, naglašavala je mom detetu da mi njoj pretimo - kazao je dalje Željko P.

Odgovarajući na pitanja Višnje Drenški Lasan, advokata okrivljene, da li je kupovao ikakvo zemljište na Krku, automobile, kakvi su prihodi bili njega i supruge, svedok je rekao da za svu svoju imovinu može dokazati poreklo pritom dodajući da mu je supruga od 1999. do 2013. od autorskih honorara zaradila preko 900.000 kuna, a on od nesamostalne delatnosti u periodu od 2001. do 2009. oko 750.000 kuna.
- Od Ive nikad nisam tražio nikakve dokumente vezano za račune u Austriji gde ima novac, jer sam joj verovao. Vozila je skupoceni auto, imala brendiranu odeću, ponašala se vrlo ekstravagantno. Ko bi posumnjao da se radi o osobi vrlo izraženih kriminalnih sklonosti - pojašnjavao je još.
Na pitanje sudije Jasne Zoretić Rendulić da li mu je bilo neobično što optužena,
s obzirom na mesto gde je zaposlena i da od svojih primanja vozi BMW, Željko P. je rekao da nije jer je pričala o nasledstvu Kraljevića kom je bila lični doktor.

Svedok Vlatka M.(39), Ivina školska kolegica, prisetila se svog iskustva s pozajmicom novca doktorki Ivi, s kojom ju je nakon dugo godina "spojio" njen deda.
Tražila još novca
- Jednom prilikom moj deda s kojim sam živela rekao mi je da je bio u Traumi
i da me pozdravila poznanica Iva te su razmenili kontakte. Kad je 2013. oboleo i niko nije znao što mu je, otišao je kod Ive. Ona ga je hospitalizovala i shvatila
gde je problem. Kao doktor je fantastična bila. Ubrzo mi je tražila 20.000 kuna ,pozajmicu za njenu privatnu praksu. S mužem sam skupila 19.800 kuna koje joj je on prebacio na račun. Ubrzo mu je Iva vratila 22.000, a razliku nije htela nazad.

Nije dugo prošlo dok nije opet nazvala muža rekavši da je ona lekar u programu EU, da joj treba novac, da je sve legalno i moli koliko god možemo dati - ispričala je Vlatka M. kojoj je Iva ostala dužna 27.300 eura. Poverenje joj je doktorka dodatno ulila činjenicom da je od nje i supruga tražila OIB-e kako bi njen advokat sačinio ugovore o pozajmici uz digresiju: "Ne daj bože da meni padne cigla na glavu, ali da vi imate osiguranje".
Iste muke, ali na drugačiji način, opisala je i Jozefina D. (53), čijoj je ćerki nakon operacije Popović bila fizijatar. Poznanstvo se pretvorilo u prijateljstvo koje se završilo dugom od 86.500 kuna i 57.000 evra koje Jozefina potražuje od doktorke.
Hipnotizovana
- Zbog svega sam zaradila dijagnozu i pijem Normabele. Iva je bila doktorica za poželeti. Prvih godinu dana samo se nudila, pomagala. I onda mi je tražila
30.000 kuna. Nije mi palo na pamet da joj ne dam. Ubrzo mi je vratila 15.000 pa tražila 14.000 da joj treba za neki stan. Kad je doznala da imam oročeni novac
namenjen za kupovinu stana za ćerku, nije prestajala da me zove, nije mi dala disati ni raditi.

Posuđivala sam joj novac, a deo je uvek vraćala preko svog, kako je govorila, Krešice. Osećala sam se kao hipnotizovana. Potpisale smo ugovor o povraćaju - prisetila se Jozefina D. koja je "progledala tek kad joj je Iva ispričala da ju je neki čovek napao u bolnici". Nakon što joj se Iva prestala javljati na mobilni telefon, obratila se svome operateru i saznala da je na doktorkinom broju blokirana.
A kad je njen advokat Ivi poslao opomenu radi duga, doktorka joj je "20 minuta pretila na telefon tužbom."

- Govorila je da nema šta da izgubi, da joj se preti otmicom deteta, Pripuzom i Jelavićem, ali da se ona ništa ne brine jer u policiji ima svog Gordana (Gordana Mršića iz Centra Ivan Vučetić op.a.). Spominjala je Kraljevića i nasledstvo radi čega joj se preti, pa onda da će imati novac kad otvori neke sefove. Uz sve to,
Iva me je dva puta počastila odlaskom u Dramalj. Prvi je platila smeštaj, a za drugi mi je stigao račun nakon godine dana od vlasnice hotela – zaključila je Jozefina D.

Podsetimo, prema optužnici, Popović je optužena da je prevarila 31 osobu od kojih je posudila 20 miliona kuna i za sebe zadržala 9,4 miliona. Doktorkine žrtve su bili poznanici, prijatelji, kolege, pacijenti, radnici MUP-a, frizer, terapeut, pa i rođena sestra. Svima je bila prijateljica i van radnog vremena. Koristila je sva moguća sredstva, poznanstva i rodbinske veze da stekne poverenje.
Pričala im je nekoliko različitih priča. U jednu je uplela i drugu sestru tvrdeći da je u problemima. Zatim, da joj je pokojni vlasnik "Dinersa" Žarko Kraljević ostavio u nasledstvo 12 miliona evra koji su na austrijskom računu, ali da novac još čeka.
Jadala se i kako mafija želi da je ubije i otme joj sina. Policiji je prijavljivala da joj žrtve prete opasnim osobama iz kriminalnog miljea. Stavljena je pod nadzor. Uhapšena je dok je uzimala označene novčanice. Od tada se brani ćutanjem.

Izvor: telegraf.rs / Foto: -ilustracija: kbcsm.hr, A. Nalbantjan, Telegraf


Nazad na pregled