U Kikindi PRVA odšteta za NESTALU BEBU
Sudija kikindskog Osnovnog suda Radojka Radovanović dosudila je prvu odštetu u Srbiji,
u iznosu od 10.000 evra, ocu bebe koji sumnja da mu je dete nestalo iz porodilišta, pišu "Novosti".


Presuda od 6. februara nije doneta po zakonu o nestalim bebama, koji je Vlada Srbije usvojila tek prošle nedelje. Prvostepena presuda nalazi se pred apelacionim sudom u Novom Sadu, po žalbi Državnog pravobranilaštva.
 Dok se čeka odluka novosadške apelacije, koja će uticati i na sve ostale
presude u sličnim slučajevima, sudiju Radovanović čeka još jedan istovetan postupak, pišu "Novosti".

Presuda sudije Radovanovića istovetna je presudi Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine u korist Zorice Jovanović protiv Srbije, a Srbiji je tom prilikom naloženo da reši pitanje nestalih beba, kao i da Jovanovićevoj isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove, pošto za 30 godina nije dobila odgovor
šta se desilo sa njenom bebom koja je rođena zdrava u Chupriji oktobra 1983. godine, da bi posle tri dana navodno umrla.

Ministarka pravde Nela Kuburović potvrdila je da je Vlada 8. marta usvojila Predlog zakona o nestalim bebama i podsetila na to da se on već nalazio u skupštinskoj proceduri, ali da je po formiranju nove vlade iz nje povučen. 
- Ovog puta su u Predlog implementirane odredbe koje su bile deo dogovora s pojedinim udruženjima roditelja i JUKOM-om. One su u tom momentu bile predložene kao amandmani, a sada smo skratili proceduru i odmah ih implementirali u predlog zakona -rekla je Kuburović za "Novosti".
Nezadovoljno, Udruženje roditelja "Za istinu i pravdu o bebama", obratilo se Kancelariji Saveta Evrope u Beogradu, tražeći da se njihove primedbe proslede Komitetu ministara. 

Izvor: pink.rs /  Foto: Pixabay.com


Nazad na pregled