HITNO VADITE ŠALOVE, KAPE I RUKAVICE! Od nedelje ponovo MINUS I SNEG
Od nedelje se vraća zima u Srbiju! Meteorolozi upozoravaju da nas od drugoga dana vikenda
očekuje hladnije vreme, temperature niže za oko 15 stepeni u odnosu na sadašnje, kao i susnežica i sneg


Ovakvo vreme potrajaće sigurno pet dana, tako da nas prolećno vreme čeka narednog vikenda.
Meteorolog "Weather2Umbrell" Đorđe Đurić kaže da je sada već izvesno da
ćemo u ovogodišnje proleće, koje počinje 20. marta, ući sa pravim zimskim vremenom.

- Toplo, sunčano i povremeno kišovito vreme koje nas prati već desetak dana od vikenda će naglo smeniti prava zima. Tokom cele naredne radne sedmice maksimalne dnevne temperature će se gotovo u celoj Srbiji kretati malo iznad nule, a imaćemo i minuse u pojedinim delovima dana - priča na početku razgovora za Informer Đorđe Đurić.
On kaže da ćemo naglu promenu vremena svi početi da osećamo već u subotu.
- U subotu će sa Jadranskog mora preko Srbije preći centar veoma snažnog ciklona, a vazdušni pritisak u tom momentu biće toliko nizak da će u istoriju meteorologije ući kao jedan od najnižih ikada zabeležen kod nas. Taj ciklon će nam u subotu doneti oblačnost sa dosta kiše, a u južnim i istočnim delovima
biće i pljuskova sa grmljavinom. Ujedno, ovaj ciklon će usloviti i priliv veoma hladne vazdušne mase sa severa i veoma tople sa juga i one će se, laički rečeno, sudariti nad našim područjem. U toku večeri topla vazdušna masa će se iznad Srbije premeštati ka istoku, a hladna će se zadržati i naglo će oboriti temperaturu - objašnjava Đurić.

On kaže da će već isto veče kiša u većini krajeva, usled naglog pada temperature, početi da prelazi u susnežicu u ravničarskim predelima, a na planinama u sneg.
- Hladna vazdušna masa nad Srbijom sigurno će se zadržati oko pet dana, tako da se u tom periodu očekuju niže temperature i padavine. Susnežice i snega u većem delu Srbije sigurno će biti do srede, a posle toga se ne očekuju jer će temperatura početi postepeno da raste do sledećeg vikenda - ističe Đurić.
I u Republičkom hidrometeorološkom zavodu juče su upozorili da nas od nedelje ponovo čeka zima.
- Od nedelje će temperatura u proseku pasti za oko 15 stepeni u odnosu na prethodne dane. Biće osetno hladnije, a očekuju se i susnežica i sneg. Izvesno je da će se na planinama formirati snežni pokrivač, a postoji mogućnost da se ponegde stvori i u nižim predelima -rekli su u RHMZ.

Izvor: informer / Foto TanjugNazad na pregled