MINISTARKA: GRAĐANI ĆE MORATI OBJASNITI POREKLO IMOVINE
Podeli vest sa drugima!

Ministarka pravde Nela Kuburović izrazila je očekivanje da se će predlog zakona
o poreklu imovine tokom proleća naći u skupštinskoj proceduri, istakavši da je pitanje opšteg interesa da utvrdi da li je nečija imovina stečena legalno ili iz neznezakoitih prihoda.


– Suština je da se ovaj zakon odnosi na sve, kako se odnosi na mene, tako se odnosi i na druge. Nisu uključeni samo funkcioneri.

Onaj ko nije sticao imovinu na zakonit način svakako treba da se plaši, kao i onaj ko ne može da dokaže kako je sticao imovinu – navela je Kuburović za Pink.
Ukazala je da ovaj zakon ima kazneni karakter u smislu izuzetno visoke poreske stope. Kuburović je napomenula da je nacrt zakona po poreklu imovine od petka na javnoj raspravi.
– Ako imate mogućnost da za nešto što nije stečeno zakonito oporezujete to lice sa 75 procenata vrednosti utvrđene imovine, verujem da se ta osoba u
budućnosti neće opredeliti na takve korake, tako da smatram da na ovaj način delujemo i antikoruptivno – rekla je ministarka.

Kuburović je rekla da zakon ne predviđa nikakve olakšice i da će biti isti prema svim građanima.
– Ovaj zakon treba da bude kaznenog karaktera, niko nije izuzet. Ako se pozivate na članove porodice, i njihova imovina će biti preispitana ukoliko ukazuje na sumnju da imovina nije stečena na zakonit način – rekla je Kuburović i dodala:
– Dugo se radilo na njemu, bilo je potrebno da se stenzu i određeni preduslovi kako bi imali nacrt zakona koji može da se primeni u praksi. Zajedno sa Ministarstvom finansija smo uradili predlog zakona koji smatramo da je primenjiv
i da može da da rezultate. Čekamo da se završi javna rasprava, da damo svima mogućnost da se izjasne da kažu šta je dobro, a šta ne, da nam ponude možda bolja i kvalitetnija rešenja.

Odgovarajući na primendbe da je Zakonom o poreskom postupku koji je donet 2003. godine već predviđeno unakresno ispitivanje imovine, Kuburović je navela da se to pominje samo u jednom članu za koji nisu izrađeni podzakonski akti, kao
i da se odnosi samo na neprijavljenu imovinu.


Izvor: dnevnizurnal.rs / Foto: pink.rs❮ Nazad