Rusija pravi nevidljivu vojsku! Biće potpuno nevidljivi za neprijatelja
Kompanija Roseletronika, deo giganta Rosteh, razmatra mogućnost da proizvodi liniju odeće od inteligentnog pokrivača, namenjenog za kamuflažu vojne opreme, saopšteno je iz pres-službe holdinga.

Ova tehnologija je razvijena po nalogu Ministarstva odbrane Rusije, a proizvođač je Centralni naučno-istraživački tehnološki institut “Tehnomaš”.

– Institut trenutno istražuje mogućnost korišćenja materijala u civilnoj industriji i razvija prototip proizvoda. U budućnosti, tehnologija može biti upotrebljena za stvaranje odeće ili reklamnih nosača – saopšteno je iz Roselektronika.

Kao što je ranije saopšteno iz Rosteha, električno kontrolisani pokrivač za vojnike
u zavisnosti od sredine može menjati boju i imitirati složene grafičke slike, na primer, lišće koje treperi na vetru. Ova maska omogućava oklopnim vozilima ili borcima da ostanu nevidljivi za protivnika u optičkom opsegu, jer će se tehnika i vojnici stopiti sa pozadinom, koju će materijal imitirati.

Prototip materijala kameleona predstavljen je prvi put na forumu “Armija 2018”, kada je prikazana kaciga “Ratnika” sa takvom kamuflažom. Državna korporacija je istakla da upotreba ovog pokrivača ne zahteva mnogo energije: pri promeni boje, ne više od jednom u sekund i po, potrošiće se od 4 do 20 vata energije po kvadratnom metru materijala.

Izvor: skandalozno.net  / Foto: Printscreen


❮ Nazad