FRANCUSKA U KOLAPSU, MAKRONU DANI ODBROJANI: Žuti prsluci prave POLITIČKU STRANKU, građani prazne BANKOVNE RAČUNE
Predstavnica francuskog pokreta "Žuti prsluci" Žaklin Muro odlučila je da napravi političku partiju, javlja $radio-stanica Frans info

Napominje se da će partija, čiji statut se piše uz pomoć advokata i bivših parlamentaraca, zahtevati reforme poreske i socijalne politike.
Odgovarajući na pitanje da li će ona biti predvodnik novog političkog pokreta, Žaklin Muro je odgovorila:
- Ne tražim nikakvu funkciju, pokušaću da formiram partiju i to uopšte nije loše.
Što se tiče ostalog, kao i u svakoj drugoj partiji, glasaćemo. Da li ću biti na njenom čelu ili ne, sasvim mi je svejedno, i to uopšte nije najvažnije. Najvažnije je - formirati je, ujediniti ljude protiv nasilja i za poštovanje naših institucija.

Protesti "Žutih prsluka" počeli su u Francuskoj sredinom novembra sa zahtevima da se ne povećavaju takse na gorivo i cene benzina, a naknadno je dodato i niz drugih. Nezadovoljni socijalnom politikom francuskih vlasti, učesnici protesta nastavili su da izlaze na ulice u celoj zemlji, ne obazirući se na mere za smirivanje situacije koje je donelo rukovodstvo države. 
Protesti su često praćeni neredima i sukobima između demonstranata i policije.
U međuvremenu su aktivisti "Žutih prsluka" zatražili su od francuskih građana da isprazne svoje bankovne račune i krenu u masovni pohod na banke, prenosi AP.
Poziv je usledio uoči devetog vikenda protesta u Parizu i širom Francuske, a demonstranti se nadaju da će taj potez naterati vladu da sasluša njihove zahteve, pre svega njihov poziv na direktniju demokratiju kroz mogućnost da građani predlažu nove zakone, preneo je Tanjug.
Aktivista Maksim Nikol nazvao je to "referendumom sakupljača poreza", a u video-poruci je rekao: "Vratićemo naš hleb nazad… Zarađujete novac sa našim testom i nama je dosta toga".

Izvor: informer.rs / Reuters/fotomontaža


❮ Nazad