Francuska drhti od novog nasilnog protesta: 89.000 policajaca biće raspoređeno sutra širom zemlje 
Od toga će 8.000 biće raspoređeno u Parizu, kao i oklopna vozila

Francuski premijer Eduar Filip rekao je da će 89.000 pripadnika snaga bezbednosti biti sutra raspoređeno širom zemlje, za kada su najavljeni novi protesti "žutih prsluka".
Prema njegovim rečima, od 89.000 pripadnika bezbednosnih snaga, 8.000 biće raspoređeno u Parizu, kao i oklopna vozila, javlja Rojters.
- Suočavamo se sa ljudima koji nisu tu da bi protestovali, već da bi razbijali i želimo da se opskrbimo sredstvima koja će ih sprečiti da se razulare - rekao je Filip gostujući na televiziji TF1.
Prema njegovim rečima, biće upotrebljeno 10-ak oklopnih vozila koja pripadaju žandarmeriji,
što će biti prvi put otkako su 2005. neredi izbili u pariskim predgrađima.

Premijer je juče izjavio da je otvoren za nove mere u korist radnika s najnižim zaradama, a to je poručio u trenutku kada se vlada priprema za suočavanje s još jednom rundom protesta "žutih prsluka".
U obraćanju poslanicima, Filip je naglasio da su snage reda tokom protesta prošle subote "branile Republiku" i da su "oličenje Republike", a da su bile žrtve "neverovatno razularenog nasilja čiji je cilj bio napasti, povrediti, pa čak i ubiti", preneli su francuski mediji.
Ujedno je tada najavio da će "izuzetno obimne snage", kao pojačanje za već raspoređenih 65.000 pripadnika bezbednosnih snaga, biti 8. decembra raspoređeno širom zemlje.

Izvor: telegraf.rs
❮ Nazad