KOSOVO NIJE PRIMLJENO U INTERPOL Ramuš se skroz pogubio nakon poraza u INTERPOLU
Završen drugi krug glasanja, predstavnici Prištine
demonstrativno NAPUSTILI SALU


U korist Srbije za reč se javila Španija, Maroko, Kipar, Kina, Belorusija, Rusija, Rumunija, Venecuela, Namibija i Surinam
Ni nakon drugog kruga glasanja Kosovo nije uspelo da obezbedi članstvo u Interpolu, saznaje RTS. Kako prenosi javni servis, protiv prijema Kosova glasala je 51 država, 68 је bilo za, a uzdržano 16.
Kako "Blic" saznaje, predstavnici Prištine su demonstrativno napustili salu nakon što su rezultati glasanja saopšteni.
Nakon što takozvano Kosovo ni iz četvrtog puta nije uspelo da postane član Interpola, premijer privremnih institucija samouprave Ramuš Haradinaj na svom Fejsbuk profilu napisao je duboko razočaran što Priština nije uspela u svojoj nameri i za neuspeh krivi kampanju Srbije.

Prilikom prvog glasanja u Generalnoj skupštini Interpola, takozvano Kosovo nije dobilo potrebnu većinu od dve trećine glasova članica Interpola za prijem u svetsku policijsku organizaciju.
Prema nezvaničnim informacijama, ovakav ishod glasanja navodno je iznenadio
i predsedavajućeg Generalne skupštine i Generalnog sekretara, nakon čega je određena pauza
od 20 minuta pre drugog glasanja.

Ministar policije Nebojša Stefanović se oštro usprotivio odluci da se odredi pauza, i pitao je predsedavajućeg na osnovu kog pravila se to dogodilo, na šta nije dobio odgovor.
On je još juče upozorio da postoji namera da se zbune države o načinu kako se glasa.
- Pored nejasnih obaveštenja, koja su ne samo neblagovremena, najavljuje se i procedura da ukoliko dođe do glasanja u kome takozvano Kosovo ne dobije potrebnu većinu za ulazak, da će
se potom odrediti pauza, a onda nakon pauze ide se na novo glasanje. To je potpuno suprotno pravilama koja jasno govore da će se održati dva glasanja, bez pominjanja ikakve pauze. Očigledno da će svi pokušaji biti uloženi da se u toj pauzi obezbedi potrebna većina ukoliko je ne bude bilo u prvom glasanju - objasnio je Stefanović.


Izvor: espreso.rs / Foto: Beta

❮ Nazad