SPREMITE DEBELE JAKNE: Kraj toplom novembru, OD VIKENDA KREĆE MRAZ
U Srbiju stiže hladni talas iz Sibira, u nedelju na planinama sneg, a u nižim predelima susnežica

Od vikenda u Srbiju stiže pravo zimsko vreme! Zbog prodora hladnog talasa iz Sibira očekuje se pad temperature kao i sneg i susnežica, najavljuju meteorolozi!
Najpre će se zabeleti najviši vrhovi Tare, Zlatibora i Kopaonika, ali će prve pahulje pasti i u nižim predelima. Jutarnja temperatura će se kretati od minus jedan od tri, a dnevna neće prelaziti osam stepeni. Prema rečima meteorologa, zima je zamenila natprosečno toplu jesen i naredni dani donose dalji pad temperature i vreme kakvo i dolikuje ovim mesecima.
Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić ističe za Informer da nas u narednom periodu očekuje dosta hladnije vreme nego što je bila prva polovina novembra.
- Nakon prošlonedeljnih 20 stepeni, dolazi do pravog preokreta, pa će jutarnje temperature biti u minusu, a najviša dnevna neće prelaziti 8 stepeni. Iz dana u dan temperatura će biti u
postepenom padu, tako da je topla "miholjska" jesen završena - ističe Đurić i otkriva da nas već od ponedeljka čekaju prve snežne padavine.

- Hladna vazdušna masa koja dolazi do Srbije glavni je "krivac" za promenu vremena. Ali, pošto je već druga polovina novembra, ovo je sasvim uobičajeno vreme sa prosečnim temperaturama za ovo doba godine. Već u ponedeljak ciklon sa Skandinavije seli se na našu teritoriju, što će usloviti još veći pad temperature, ali i prve snežne padavine. Susnežica se očekuje u nižim delovima zemlje, dok će sneg da zabeli vrhove najviših planina Srbije, poput Tare, Zlatibora, Kopaonika, i to po prvi put ove godine. To će biti uslov da se jutarnja merenja kreću od minus jedan do jedan stepen, dok preko dana živa u termometru neće prelaziti osmi podeok - objašnjava naš sagovornik.
Da nam je završen period toplih i suvih dana, potvrdio je i meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Nedeljko Todorović. Prema njegovim rečima, druga polovina meseca biće veoma hladna i oblačna i sa takvim temperaturama započeće i poslednji mesec u godini.
- Sledeća dekada novembra biće dosta hladna, odnosno znatno hladnija od dosadašnjeg dela novembra. Imaćemo zimske temperature, ali sasvim karakteristične za ovaj period godine.
Jutarnja će se kretati od minus jedan do tri, dok će dnevna ići od tri do osam. Od 20. novembra ujutru će biti mrazeva, a maksimalne temperature biće oko osam stepeni. I takvo vreme će se zadržati sve do kraja meseca, uz po koji topliji dan sa 15 stepeni, pa više neće biti drastičnih temperaturnih promena, iz toplog u hladno - kaže Todorović.


Izvor: informer.rs
❮ Nazad