Izbori u SAD: Demokrate preuzele Kongres, Senat ostaje republikanski
Kongres SAD-a dobija demokratsku većinu, dok će republikanci američkog predsednika Donalda Trampa zadržati kontrolu nad Senatom, objavili su američki mediji.

Ovi rezultati su u skladu s predizbornim anketama i analizama.
Kompletan sastav Kongresa i Senata biće poznati tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje.
Na izborima je zabeležen velik odziv glasača na izborima za Kongres, deo guvernera i poslanike skupština. Dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Vašingtona javlja da je izlaznost nadmašila mnoga ranija glasanja na polovini predsedničkog mandata.

Preliminarni rezultati pokazuju da u ponovo su izabrani demokratski senatori Tom Karper iz Delavera, Ben Kardin iz Merilenda, Šeldon Vajthaus sa Roud Ajlenda, Kris Marfi iz Kontetikata, Šerod Braun iz Ohaja i Elizabet Voren iz Masačusetsa. Guverneri Masačusetsa i Pensilvanije, republikanac Čarli Bejker i demokrata Tom Vulf takođe su osvojili novi mandat.
Reuters piše da su "glasači bili duboko podeljeni oko učinka predsednika Donalda Trampa i
smera kojim ide nacija", a većina prvih analiza ocenjuje da su izbori zapravo bili "referendum o Trampovom mandatu".

Nakon što je postalo poznato da će demokrate imati glavnu reč u Kongresu i to prvi put nakon osam godina, a njegovi republikanci i dalje glavnu reč u Kongresu, putem svog Tviter profila se oglasio američki predsednik. Iako su iz Bele kuće tek nešto ranije neslužbeno objavili kako Tramp neće komentarisati izborne rezultate, on je putem Tvitera zahvalio svima na velikom uspehu.
Republikanci su do sada kontrolisali Kongres. U Senatu su imali tesnu većinu (51 senator prema 49 demokratskih), a veću u Predstavničkom domu (236 poslanika prema 193 demokratskih, uz šest praznih mesta).
Više od 39 miliona Amerikanaca iskoristilo je mogućnost da glasa ranije, poštom ili lično, čime je oboren rekord širom 37 saveznih država, pokazuje analiza Asošijeted presa.
Dugi redovi i visoka izlaznost obeležili su glasanja u mnogim saveznim državama, prenosi "Glas Amerike", donoseći i grafički prikaz rezultata glasanja.
Birače su najviše interesovala pitanja zdravstvene zaštite i imigracije.
Inače, u SAD se inače bira ceo nov saziv od 435 članova Predstavničkog doma, 35 od 100 zastupnika u Senatu, kao i 36 od 50 guvernera saveznih država uključujući i poslanike skupština većine saveznih država.

BBC objašnjava da da bi ishod glasanja mogao da utiče na ishod predsedavanja Donalda Trampa.

Izvor: slobodnaevropa.org


❮ Nazad