SUTRA JE SVETA PETKA, ZAŠTITNICA ŽENA I NAJVEĆA SRPSKA SVETICA: NA NJEN DAN DEŠAVAJU SE ČUDA I NIKAKO NE VALJA RADITI OVO
Pravoslavni vernici sutra proslavljaju svetu prepodobnomučenicu Paraskevu.Ovim praznikom završava se mali letnji „ciklus ženskih praznika“, kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija. Njene mošti čuvaju se u Carigradu.

Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci. Zbog blagosti i čuda koja je učinila za života, pred njene mošti i danas dolaze vernici da mole za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja.
Praznik Trnove Petke, kao i praznici još dve svetiteljki koje se praznuju u avgustu – Ognjene Marije i Blage Marije, nisu crvena slova, ali su poštovani u srpskom narodu, a naročito među ženama.
Za Sveta Petku kažu i da je ženski praznik, jer ga prvenstveno praznuju žene koje sutra ne bi trebalo da mese, kuvaju ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke. Prema narodnom verovanju
na praznik Trnove Petke ne radi se, da tokom godine ne bi trnule ruke.

Naši stari su verovale da ne valja mesiti hleb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova.
Mlade devojke, veruje se, sutra treba da beru cveće i njime kite kuće kako bi u domovima vladala sloga i mir. Devojčicama se sutra oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Obavezno se treba tri puta prekrstiti, pa izgovoriti molitvu:
„Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nas ako smo što pogrešili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan!

Izvor: kutak.life


❮ Nazad