Napustila nas je velika Milena Dravić, jedna od najvećih glumica na ovim prostorima, otišla je u zagrljaj svom Draganu..
Najveća srpska u jugoslovenska filmska glumica Milena Dravić
preminula je u 79. godini u Beogradu, posle teške bolesti.


Glumila je u više od sto filmskih ostvarenja. Popularnost joj je donela saradnja sa Ljubišom Samardžićem.
Na filmu je debitovala 1959. godine u ostvarenju "Vrata ostaju otvorena" Franitišeka Čapa.
Široku popularnost i prvu "Zlatnu arenu" u Puli dobila je 1962. godine za ulogu u filmu "Prekobrojna" Branka Bauera. 
Velike uloge ostvarila je i u filmovima "Jutro", "Kozara", "Bitka na Neretvi", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako sa muškarcima" i "Zona Zamfirova".
Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije "Priče iz Nepričave", Vera iz "Policajca sa Petlovog brda", zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV-komedija "Pozorište u kući" i "Lud, zbunjen, normalan".
Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program "Obraz uz obraz".
Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim delom na uspehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.
Bila je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade "Zlatna ruža" na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i "Žanka Stokić" za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji
Takođe, osvajala je nagrade "Joakim Vujić", nagrade "Pavle Vuisić" na Filmskim susretima u Nišu, četiri "Zlatna ćurana"na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset "Zlatnih arena" na Filmskom festivalu u Puli. Zbog toga je često smatraju najvećom zvezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.
Rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu, na Dorćolu, preko puta crkve Svetog Aleksandra Nevskog.
Pohađala je osnovnu školu "Janko Veselinović" u Dušanovoj ulici, a potom upisala Prvu beogradsku gimnaziju.
Kolege, poznate ličnosti i poštovaoci opraštaju se od najvoljenije srpske glumice.Mediji u regionu prenose vest o smrti jugoslovenske glumačke zvezde Milene Dravić. 

Izvor: Pink Radio 


❮ Nazad