Počela najveća NATO vežba u Srbiji za 2.000 učesnika iz 38 zemalja u prisustvu Stoltenberga, Vučić poručio: Znamo koliko je važna međusobna pomoć, ostajemo vojno neutralni
Vežba će trajati do 11. oktobra na teritoriji Mladenovca, Sopota i Aranđelovca

U Mladenovcu je počela međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija "SRBIJA 2018", čijoj ceremoniji otvaranja prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
Vežbu organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova - Sektor za vanredne situacije, i Evroatlantski
koordinacioni centar za vanredne situacije NATO-a (NATO EADRČ).

Predsednik Srbije izjavio je da je u vanrednim situacijama najvažnija brza rekacija i da možemo jedni
drugima da pomognemo. On je poželeo dobru vežbu i njenu uspešnu realizaciju, a zatim istakao da je ponosan što se takva vežba prvi put održava u Srbiji i što će predstavnici 38 zemalja raditi zajedno,
zbližiti se i omogućiti međusobnu pomoć u vanrednim situacijama.

- Ovo je jedna od najvećih ovakvih vežbi koje su održane. Ovde je reč o spasavanju običnih ljudi i međusobnoj pomoć. Naša dužnost je da priteknemo u pomoć drugima, kada ih snađu slične nevolje
- istakao je Vučić i ponovio da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će čuvati svoju vojnu neutralnost, ali i sarađivati sa NATO.

- Naša dužnost je da priteknemo u pomoć drugima, kada ih snađu slične nevolje - poručio je Vučić.
Naglasio je da su čast, saosećanje i solidarnost osobine svojstvene narodu Srbije.
Kako je rekao, prirodne katastrofe su danas veoma složeno pitanje zbog njihove velike nepredvidivosti i zato je odgovor na njih veoma kompleksan zadatak koji od nas traži koordinaciju, saradnju i spremnost.
- Ovde smo danas da bismo pokazli koliko smo upsešni u koordinaciji, saradnji i spremnosti da delimo odgovornost i jedni drugim da pomognemo, kako u otklanjanju posledica tako i u njihovom predupređivanju. Isto tako iskustvo drugih zemalja je od izuzetnog značaja i dobro će doći institucijama Srbje u vanrednim situacijama koje čine sistem zaštite i spasavanja.
Predsednik Vučić je naglasio da je Srbja videla koliko je važna međusobna pomoć kada su bile poplave
2014. godine i kada je su u pomoć iz inostranstva došla 22 tima saviše od 600 spasilaca i zahvalio na
pomoći.

On se zahvalio generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu što ni na koji način nije želeo da utiče na odluku Srbije, i na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gde i kako želi da bude u budućnosti.
- Želim da se zahvalim generalnom sekretarau NATO zbog podrške u organizovanju ove vežbe i na činjenici da ni jednog sekunda, a imali smo duge razgovore, ni na koji način nije želeo da utiče na odluku Srbije, na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gde i kako želi da bude u budućnosti. Srbija se nalazi u poslednjoj fazi stvaranja i prihvatanja IPAP 2018/20 i to je nešto na čemu će Srbija da radi. Hoćemo, želimo i moramo, bez obzira na bolnu te tešku istoriju, da zbog budućnosti naših građana imamo dobre odnose - rekao je predsednik.
On je dodao da Srbija dobro sarađuje i sarađivaće sa NATO, kao što ima dobre odnose i sa Rusijom i Kinom.
Vežba će trajati do 11. oktobra na teritoriji Mladenovca, Sopota i Aranđelovca, navedeno je u saopštenju MUP-a. U ovoj međunarodnoj civilnoj terenskoj vežbi oko 2.000 učesnika iz 38 zemalja uvežbavaće širok spektar operacija uklanjanja posledica vanrednih situacija.

Izvor: telegraf.rs / Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
❮ Nazad