Mali kulinarski saveti: Odaberite najbolje meso za roštilj, gulaš ili pečenje
Ukoliko ste istinski ljubitelj jela od mesa obavezno pročitajte ove savete. Niko bolje od vas neće moći da odabere odgovarajuću vrstu mesa za određeno jelo.

Vrhunski mesari otkrivaju nekoliko osnovnih trikova koji će vam pomoći da prepoznate sveže meso, napravite idealne ćevape i naučite kako se priprema koji komad mesa.
Planirate da počastite svoje najbliže ukusnim gulašom ili roštiljem za nedeljni ručak i da dobijete komplimente na račun svojih kulinarskih umeća, ali ne znate koje meso da kupite i kako da  prepoznate da li je meso sveže?
Važno je da znate da prepoznate kvalitetan komad mesa i da znate kako da ga pripremite. Uz pomoć ovih saveta više nećete imati dileme.
1. Odrezak
Za odreske bilo koje vrste, bilo da ih pripremate same, uz salatu ili neki ukusni umak, najbolje je odabrati juneći but. Junetina je mlada, pa je meso mekše i idealno za pripremanje u saftu uz domaće njoke, palentu ili pirinač.
2. Roštilj
Planirate da oduševite svoje goste i priuštite im vrhunsku mesnu gozbu sa roštilja, onda su pravi izbor ramstek i biftek.
Ovi goveđi ili juneći komadi najkvalitetniji su komadi mesa koji ne zahtevaju dugačku termičku obradu i idealni su za pripremu na žaru.

3. Supa
Bistra supa je najukusnija ako je skuvate od juneće potrbušine.
4. Pečenje
Za sočno pečenje najbolji je svinjski vrat u komadu, koju je dovoljno preliti uljem, solju i biberom, pa prekriti aluminijskom folijom i peći dva sata u pećnici na 250°C.
5. Gulaš
Ukusni juneći, goveđi ili svinjski gulaš možete napraviti s vratom  ili butom, uz neizostavne domaće njoke koji će oduševiti vaše ukućane.
6. Pohovano
Pohovano meso ne mora uvek biti klasična piletina ili ćuretina. Svinjski but odlična je varijanta za pohovanje.
Razlika između govedine, junetine i teletine
Ako ste jedan od onih koji ne znaju da prepoznaju o kojoj je vrsti mesa reč, vrlo verovatno je da vam u mesarama mogu podvalili govedinu umesto teletine, a da i ne posumnjate. Kako vam se to ne bi dogodilo, važno je naučiti kako vizuelno da  prepoznate je li reč o govedini, junetini ili teletini.
Meso je najlakše razlikovati po boji. Govedina je malo starije meso, pa je njegova boja tamnije crvene boje, junetina je fino mlado crveno meso, a teletina je svetloružičasto-sivkaste boje.
Još jedna bitna stvar je pravilno iseći meso. Meso se treba seći ravno, jer kada režete ukoso, ono se uvija. Dok sečete, pazite da bude debljine jednog prsta.
Mleveno meso
Oduvek postoje nesuglasice oko toga da li treba mleveno meso pomešati i jesu li ćevapi ukusniji kada se koristi više vrsta mesa.
Mleveno meso je najbolje pomešati. Može se pomešati juneća lopatica, juneći flam i juneći vrat, a najukusnije je kada se pomeša više vrsta mesa. Odlična kombinacija je mlevena jagnjetina, teletina i junetina, što je potrebno ravnomerno
podeliti.

Ono što je važno za mleveno meso je da vam mesar samelje ispred vas, jer ono već pripremljeno uglavnom sadrži mali deo mesa, a većina je masnoća, neiskoristivi ostatci i boje.
Kako prepoznati sveže meso
Svinjetina i teletina sveže su dva do tri dana, dok govedina može potrajati i do sedam dana. Birajte komade mesa iz domaće proizvodnje, jer su boljeg kvaliteta u odnosu na meso koje stiže iz ostatka Evrope.
Sveže meso mora biti rumeno. Veliki problem je to što u velikim trgovinskim lancima možete pronaći uvozno meso koje je često lošijeg kvaliteta i nije sveže, što se vidi po boji. Takvo meso je tamnije, sivkaste boje. Takođe je moguće prepoznati ako je meso prethodno bilo zaleđeno i zatim stavljeno u prodaju, jer izgubi svoju originalnu boju te bude sivkasto.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs
Objavljeno: 25.09.2018

❮ Nazad