EVOPSKA KOMISIJA ODLUČILA: Ukida se pomeranje kazaljki na satu, ista praksa biće primenjena i u Srbiji
Evropska komisija danas je donela istorijsku odluku - poslednje pomeranje kazaljki na satu desiće se najkasnije u oktobru sledeće godine, a po svemu sudeći ista praksa primeniće se i u Srbiji, samo za sada nije poznato kada

- Moramo prestati sa pomeranjem kazaljki - poručio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.
Prema predlogu EK, svaka članica EU bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili letnjem računanju vremena. Poslednje obavezno pomeranje sata na letnje računanje biće u nedelju, 31. marta 2019. godine, a članice koje žele da se vrate na zimsko računanje vremena mogle bi uraditi još jedno, poslednje polugodišnje pomeranje, u nedelju, 27. oktobra 2019. godine. Nakon tog datuma, polugodišnje promene više neće biti moguće.
U Ministarstvu privrede rečeno pre nekoliko nedelja, kada je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o
računanju vremena, ovo ministarstvo će izmene na nivou EU uzeti u obzir i pristupiti usklađivanju srpskih propisa sa evropskim u najkraćem roku, a isto nam je potvđeno i danas, nakon objave ove vesti iz Evropske komisije.

Svakako, ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena se neće automatski primeniti i u Srbiji, s obzirom na to da još nismo zemlja članica EU, poručili su tada iz resornog Ministarstva.
- Ne može sve da se reši preko neći, potrebno je prvo izmeniti zakon - kaže sagovornik "Blica", te pitanje
kada će tačno u Srbiji prestati da se pomeraju kazaljke - ostaje nerešeno.

Takođe, biće potrebno da se odlučimo i za jedan način računanja vremena - letnji ili zimski.
Kako su nam nedavno objasnili, Ministarstvo privrede usklađuje propise iz svog delokruga sa zakonodavstvom EU. U konkretnom slučaju to se radi u okviru Pregovaračkog poglavlja 1, u koje spada i važeća Direktiva EU o letnjem računanju vremena.
Što se tiče našeg zakona koji treba da bude usvojen u Skupštini Srbiji, njegov cilj je, kako pište u tekstu Predloga, "da obezbedi jedinstveno vreme na teritoriji Republike Srbije usklađeno sa vremeneom koje se koristi u Evorpskoj uniji".
Evropljani ne žele da pomeraju kazaljke
Od 4,6 milona Evropljana iz 28 zemalja članica Unije koji su učestvovali u anketi, čak 84 procenta podržava ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena, saopšštila je Evropska komisijia (EK).
EK je organizovala od 4. jula do 16. avgusta internet konsultacije o mogućoj promeni računanja vremena u Evropi.
Iz radne grupe Evropskog parlamenta, koji se zalagao za ukidanje polugodišnjeg pomeranja vremena, pozdravljaju brzi odgovor Komisije na želje građana.
- ”Milioni Evropljana iskoristili su našše internet konsultacije kako bi izrazili svoj stav. Poruka je vrlo jasna:
84 procenta njih ne žželi višše da pomera satove. Sada ćemo potupiti u skladu sa tim i pripremiti zakonski predlog koji ćemo dostaviti Evropskom parlametu i Savetu na kojim je da zajedno dodnesu odluku - poručila
je nedavno komesarka Violeta Bulc.

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, ovim potezom teži se da se osigura da ubuduće promene između susednih zemalja prave na koroodrinisan način čime bi se obezbedilo pravilno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i izbegla podeljenost, do koje bi došlo ako bi neke države članice zadržale sezonske promene sata, dok bi ih druge ukinule.

Izvor: informer.rs / Foto: AP/Photo


❮ Nazad