UŽAS MESAR IZ JAGODINE ŠVERCOVAO 23 TONE OTROVNOG MESA: Sprečeno masovno trovanje pokvarenom govedinom širom Srbije!
Kasapin iz Jagodine Đ. L. (21) uhapšen je pošto je u Srbiju
prošvercovao čak 23 tone pokvarene govedine iz Brazila! Meso koje je moglo da potruje na hiljade ljudi u našoj zemlji stiglo je do Jagodine preko Kosova i Raške, ali je na vreme otkriveno i sprečena je njegova dalja distribucija


Đ. L., koji je vlasnik jedne firme za preradu i distribuciju mesa u Paraćinu, nameravao je da otrovnu govedinu proda lancu trgovina u Ćupriji! On je 23 tone mesa prošvercovao bez ikakvih papira i dokaza o ispravnosti, a kako je govedini istekao rok trajanja, ona je uništena u kafileriji u Ćupriji.
Bez papira
- Ukupno 23 tone govedine zaplenjeno je u hladnjači u Ćupriji, bez ikakvih papira, pečata, dokaza o ispravnosti ili o carinskim dažbinama. Ovaj kontingent je prošvercovan iz Brazila, a zatim je preko Kosova i Raške stigao do Jagodine i Ćuprije. Pronašli smo ga u trenutku kada je planirano njegovo puštanje u maloprodaju preko jednog lanca trgovina u Ćupriji. Utvrđeno je da meso nije ispravno, jer mu je rok trajanja istekao još u januaru, pa je uništeno u lokalnoj kafileriji - kaže izvor Informera iz istrage i napominje da je bilo još pokušaja da se sumnjivo meso pusti u promet.
- Prijavljivani su nam slučajevi da se trgovinama po Srbiji nudi meso nepoznatog porekla po veoma jeftinim cenama. Radi se o proizvodima kojima je istekao rok trajanja ili nisu bakteriološki ispravni, niti imaju
potrebne papire. Takvo meso, ukoliko bi došlo na rafove i ako bi ga kupovali građani, moglo bi da izazove masovno trovanje u Srbiji - dodaje naš sagovornik.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović naglašava da se pokvareno meso poput ovog lako može naći na trpezama širom Srbije, jer se ne otkrije baš svaki slučaj šverca.
- Dobro je što je to meso zaplenjeno i uništeno, ali, nažalost, ovo nije izolovan slučaj, pa se na našem tržištu sigurno može kupiti meso sumnjivog kvaliteta i ono kome je rok trajanja prošao. Ono što je veoma važno
jeste da država u ovakvim slučajevima mora javnosti da saopšti ime firme koja je pokušala takvo meso da uveze u Srbiju kako bi potrošači mogli da bojkotuju te trgovine i smanje šanse da kupe pokvareno meso. Država sada sankcioniše ovakve slučajeve, ali mora još ozbiljnije da se radi na ovom problemu - ističe Papović.

Strašne posledice
Nutricionista Jovana Srejić napominje da posledice trovanja nakon konzumiranja pokvarenog mesa mogu biti kobne, a najugroženija su deca. 
Konzumacija ovakve hrane može da izazove i teška trovanja sa ozbiljnim posledicama po organizam, a dehidratacija može dovesti čak i do smrti. Mala deca nikako ne bi smela da jedu pokvareno meso jer su najosetljivija i kod njih veoma brzo dolazi do dehidratacije - kaže Srejićeva.

Izvor: informer.rs❮ Nazad