Vozači, stižu nova pravila za tehnički pregled: Zbog ovih nedostataka nećete moći da registrujete automobil
Iz MUP-a upozoravaju vozače da ne veruju onima koji im ponude da dobiju registracioni list bez pregleda

Novi pravilnik o tehničkom pregledu stupa na snagu 5. jula, pa neispravna vozila više neće moći da produže registraciju tako lako kao ranije, pre svega jer počinje obavezno fotografisanje vozila iz više uglova i rigoroznije kontrole ispravnosti.
Gledanje kroz prste vlasnicima i registracija automobila koji se nije pojavio na liniji za tehnički pregled za koji dan odlaze u istoriju. Vozače umesto toga očekuje tehnički pregled u trajanju od najmanje pola sata za putničko vozilo, a potom i pravljenje pet fotografija, uz naznačeno mesto fotografisanja. Postoje i neispravnosti zbog kojih automobili neće moći da prođu pregled.
- Proveru neće proći vozila čiji su pneumatici ispucali ili nemaju dovoljnu dubinu šare, kao ni ona čije je vertrobrnsko staklo puko i pukotina ima tendenciju daljeg širenja. Obavezna oprema u vozilu mora biti kompletna, ali je najvažnije da uređaji za upravljanje ili zaustavljanje budu potpuno ispravni - objašnjavaju u jednom ovlašćenom servisu za tehnički pregled.
Ukoliko vlasnik ne poseduje važeća uverenja o prepravci vozila za naknadno ugrađena ksenon svetla, folije za zatamljivanje stakala, plinski uređaj, kuku za vuču ili tehnograf, tehnički pregled mu neće overiti tehničku ispravnost.
U MUP-u navode da vozači nikada ne bi smeli da veruju onima koji im ponude da dobiju registracioni list i da produže registraciju, a da uopšte ne odvezu automobil na pregled.
- Uglavnom se u tim slučajevima falsifikuje registracioni list i uplatnice, a ako se to utvrdi, registracija će biti poništena, a vlasnik vozila ne samo da će morati ponovo da plati tehnički, već će biti i saslušan zbog
pokušaja pronevere - kažu u MUP-u.

Iz MUP-a upozoravaju da tehnički pregled neće moći da se obavi ukoliko je identifikaciona ploča oštećena ili izbledela. Radi se o maloj plastičnoj ili metalnoj pločici koja se najčešće nalazi ispod haube, a kod pojedinih automobila na esnom stubu u kabini na kojoj se nalaze osnovni podaci o vozilu, kao tšo su broj šasije, najveća dozvoljena masa i slično.
Važno je da kontrolor može sve podatke jasno da pročita, jer ukoliko neke od tih podataka ne može jasno a vidi, uputiće vlasnike takvog vozila da se obrate ovlašćenom proizvođaču te marke i da uzme novu pločicu.
Zbog čega sve vozilo neće proći tehnički pregled 
- Prljavo vozilo
- Neispravni brisači
- Nečitljiv broj motora
- Pukotina na vetrobranskom staklu
- Neispravan uređaj za zaustavljanje
- Vidno mehaničko oštećenje šasije
- Neispravni svetlosnosignalni uređaji
- Nekompletna obavezna oprema u vozilu
- Vlasnik ne poseduje važeće uverenje o prepravci vozila
- Izduvani ili oštećeni pneumatici

Izvor: telegraf.rs / Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak, pixabay.com

❮ Nazad